Mandlig præst er imod kvindelige præster: »Jeg fører et lille korstog på kvindernes vegne her«

Otte procent af de mandlige folkekirkepræster er modstandere af kvindelige præster, viser en rundspørge foretaget af TV 2. Sognepræst Per Damgaard Pedersen er en af dem, og han forklarer, at kvindelige præster ikke er i overensstemmelse med kirkens historie og den forskel på mænd og kvinder, som Gud skabte.

Otte procent af de mandlige folkekirkepræster er imod kvindelige præster, viser en rundspørge fra TV2. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sonny Munk Carlsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sognepræst Per Damgaard Pedersen er modstander af kvindelige præster.

»Jeg forstår ikke, at kvinder gerne vil modtage et embede som præst. Jeg kan se, at de gerne vil have det, men jeg forstår det dybest set ikke,« siger han.

Per Damgaard Pedersen er præst i Kristkirken i Kolding, og han er en af de i alt 431 mandlige folkekirkepræster, der har svaret på spørgsmålet »går du ind for kvindelige præster?« i en rundspørge, som TV 2 har foretaget. Mens langt hovedparten har svaret ja, har otte procent svaret nej.

Per Damgaard Pedersen hører til sidstnævnte. Det betyder blandt andet, at han helst sidder på tilskuerrækkerne, når en ny kvindelig præst aflægger embedsløfte også kaldt ordination. Over for Berlingske forklarer han:

»Der er forskel på mænd og kvinder. Sådan har Gud lavet det. Den forskel har været tydelig i kirken altid. Nu kommer vi så til et tidspunkt, hvor den forskel glattes ud, som om den ikke var der. Men det er vigtigt for kirken, at det vi gør i dag, er præcis det, Jesus satte i gang. Det skal være genkendeligt og tydeligt, hvad kirken står for, og det indebærer, at der er forskel på mænd og kvinder.«

Men skal religionen ikke tolkes i den samtid, vi lever i?

»Jo, men vi har fået ligestilling alle steder mellem mænd og kvinder, og ligestillingen har også en bagside, hvor det er svært for kvinder at få lov til at være kvinder. Jeg fører et lille korstog på kvindernes vegne her,« siger Per Damgaard Pedersen.

Han mener, at ligestilling i dag er ensbetydende med, at kvinder skal være som mænd: De skal tage en uddannelse og få en karriere.

»Hvis en kvinde gerne vil have børn og gå hjemme, så er det op ad bakke at argumentere for det. Kvinders unikke bidrag til virkeligheden - nemlig det at få børn og skabe velfungerende hjem, bliver ikke værdsat. Man skal næsten sige undskyld, hvis man vil på barselsorlov,« siger sognepræsten.

Han afviser, at kvinder skal varetage de funktioner, de varetog for 2000 år siden. Hans pointe er, at ligestillingen er drevet for vidt, lyder det.

»Jeg kan ikke sige, at mænd er bedre til at være præster end kvinder. Men det er vigtigt at vise, at der er forskel på mænd og kvinder,« siger Per Damgaard Pedersen, der også understreger, at han »nyder fællesskabet med mange kvindelige medpræster« og gerne samarbejder med dem.

Biskop i Haderslev Stift Marianne Christiansen er selv datter af en mand, som var imod kvindelige præster.

»Men så fik han sidenhen nogle børn, som han selv opdrog til at blive det. Så man kan jo blive klogere,« siger hun til TV 2.

Biskoppen er ikke bange for holdningen, at kvinder ikke bør være præster, men hun er opmærksom på, at der skal værnes om kvindernes ret. Marianne Christiansen henviser til, at Letland sidste år besluttede at stoppe indsættelsen af kvindelige præster.

Kirkeminister Mette Bock (LA) mener også, der skal være plads til præster med »det her mærkelige standpunkt« i folkekirken, mens hun glæder sig over, at hovedparten af præsterne går ind for både mandlige og kvindelige præster, skriver TV 2.

Allerede i 1919 diskuterede Folketinget, om kvinder skulle have adgang til præsteembedet, men først i 1948 blev de første tre kvindelige præster ordineret. Det skete efter en ophedet debat, hvor en tredjedel af præstestanden havde underskrevet en protest. Deres argumenter var blandt andet, at kvinder ikke kunne blive præster, da Jesus var en mand, og kun mænd blev kaldt disciple. Samtidig pegede de på, at kvindelige præster ville føre til et brud med traditionen.

I dag er der flere kvindelige end mandlige præster, og i de seneste år har der været et overtal af kvinder på pastoralseminarierne, hvor præster uddannes til den danske folkekirke, skriver TV 2.