Manden skal have jobbet frem for kvinden, mener op mod hver tredje ikkevestlige indvandrer

En undersøgelse viser, at op mod en tredjedel af ikkevestlige indvandrere i Danmark mener, at manden har mere ret til et arbejde end kvinden, såfremt der ikke er job til alle. Anderledes ser det ud for efterkommerne. Udlændingeministeren mener, at forskellene i forhold til danske værdier vil bestå, så længe der sker indvandring fra Mellemøsten.

Ifølge en ny medborgerskabsundersøge mener 29 procent af alle ikkevestlige indvandrere i Danmark, at mænd har mere ret til et arbejde end kvinder, såfremt der ikke er job til alle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bent K. Rasmussen/Ritzau Scanpix

Er der ikke arbejde til alle, har mænd mere ret til et arbejde end kvinder. Det mener i hvert fald op mod hver tredje – 29 procent – af de adspurgte indvandrere fra ikkevestlige lande, der har minimum tre års opholdstilladelse bag sig, og som deltog i en spørgeskemaundersøgelse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Tallet bekymrer udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), der mener, at spørgsmålet om ligestilling trækker tråde til de lande, hvor indvandrerne stammer fra.

»Vi har fået indvandring fra lande, hvor det er naturligt, at mænd er på arbejdsmarkedet, og kvinder ikke er. Jeg er derfor ikke så overrasket over, at mange indvandrere har en anden opfattelse end den, vi har i Danmark, og som bygger på ligestillingspolitik,« siger han til Berlingske.

Det er ikke første gang, at Berlingske har kunnet oplyse om undersøgelser, hvor nyankomne har andre værdier end de gængse demokratiske.

I 2017 viste en Gallup-undersøgelse således, at hver femte beboer i ghettolisteområder mente, at religion vejer vægtigere end demokratiet. Og dette vil medier kunne vedblive med at gøre, så længe indvandring fra Mellemøsten til Danmark finder sted, lyder det fra udlændinge- og integrationsministeren.

»Lige så længe, der er indvandring fra Mellemøsten, vil vi se en forskel på indvandrernes værdier i forhold til det, et demokratisk velfærdssamfund bygger på,« siger Mattias Tesfaye.

En anden arbejdslogik

»Kun« 11 procent af efterkommerne er enige eller delvist enige i spørgsmålet. På den baggrund mener Mattias Tesfaye, at der er tegn på, at integrationen virker.

»Der har været et integrationsfremskridt for indvandrene og deres børn,« siger udlændingeministeren og peger på, at Danmark skal have en højere erhvervsfrekvens blandt kvinder med ikkevestlig baggrud som et redskab til at ændre grundholdningen til integration blandt nyankomne.

Ministeren vil på den baggrund gerne fjerne passive ydelser efter integrationsloven til hjemmegående kvinder med indvandrerbaggrund, der har børn, så pengene kun bliver udbetalt, såfremt de møder op til eksempelvis danskundervisning eller arbejdspladsaktivering. Passive ydelser kunne være kontanthjælp eller sygedagpenge. Aktive ydelser er ydelser, man får betalt for at foretage en handling. Det kunne være dagpenge, hvor man skal skrive en jobansøgning for at modtage ydelse.

S-formand Mette Frederiksen gik til valg på, at indvandrere skal arbejde 37 timer om ugen – hvis ikke, skal de trækkes i ydelsen.

Der er nu gået fire måneder, siden Socialdemokratiet kunne danne regering, men mininisteren kan dog endnu ikke give et bud på, hvornår de passive ydelser skal fjernes.

»Vi har ikke nogen dato for, hvornår vi vil præsentere et forslag. Vi har sagt i valgkampen, at det er vores politik, at vi skal have vendt logikken på hovedet, og at nyankomne skal mødes med et krav om 37 timers arbejdsuge,« siger Mattias Tesfaye (S).

Ministeren ønsker ikke at vurdere, hvor lang tid der vil gå, før tallene fra den nye undersøgelse ændrer sig. Han mener dog, at dette vil ske langsomt.

»Nu vil jeg ikke være for pessimistisk, men jeg har fulgt denne debat i nogle år, og selv om det går i den rigtige retning, går det virkelig langsomt. Det afgørende for mig er, at vi næste gang, tallene kommer, ser en lille bitte forandring, så vi stille og roligt bevæger os i den rigtige retning,« siger han.

Tre procent af etniske danskere erklærede sig enige i udsagnet om, at mænd skulle have mere ret til et arbejde end kvinden, hvis der ikke er job til alle.