»Manden er blevet praktisk unødvendig«

Kvinders fremgang på uddannelsesinstitutionerne kan medføre, at vi i fremtiden vil se flere heteroseksuelle kvinder flytte sammen i »kvindefamilier«. De vil nemlig ikke slække på deres krav til manden i deres liv, mener eksperter.

Moderne kvindekollektiv. Fra venstre operationssygeplejerske og psykoterapeut Ann Fredborg, der klapper sønnen Simon, butiksassistent Maianne Arved med sønnen Frederik på armen samt terapeut og coach Dorte Lytje med sønnen Oscar og Marianne Arveds datter Sarah. Dorte Lytjes datter, Lykke, undgik fotografens øje. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Henriksen

Prinsen med de rigtige ingredienser er aldrig dukket op på sin vrinskende hingst, eller også røg han af sadlen i svinget.

Det er en af grundene til, at flere kvinder nu vælger at flytte sammen med andre kvinder i forsøget på at skabe den perfekte familie. De kan nemlig ikke finde »den perfekte mand«, der fuldender drømmen om det gode liv. Kvinderne, der ofte er veluddannede og bosat i de større byer, indretter sig i kollektiver, lejlighedsopgange eller med hinanden som tætteste naboer. Her giver de hinanden en hjælpende hånd i hverdagen. Kvinderne skaber kort sagt familiefællesskaber - uden mænd.

Det fastslår eksperter.

»Kvinder i dag har meget høje krav til deres tilværelse og også til deres partner. De kan godt finde mænd, men de kan ikke finde manden. Derfor tager de sagen i egen hånd og finder sammen med ligesindende, som de kan dele livet og børnene med,« siger sociolog og fremtidsforsker Birthe Linddal Hansen. Hun fortæller, at størstedelen af de danske kvinder gerne vil have en traditionel kernefamilie:

Hvad siger mændene?

»Derfor skal man også se kvindefællesskaberne som en b-løsning. Men kvinderne vil hellere have en god b-løsning end en dårlig a-løsning, der inkluderer en mand,« siger hun og understreger, at det ikke kun er kvinderne, der har høje krav:

»Vi lever i en tid, hvor det ikke er nok at være relativt tilfreds, og vi vil ikke gå på kompromis, og det er en kæmpe udfordring for samlivet, for vi vil kun være sammen med en partner, hvis han eller hun gør os 100 procent lykkelig.«

Mr. Perfect eller ingenting, tak!

Der er ikke nogen tal på, hvor mange kvinder der skaber »kvindefamilier«, men tendensen er spirende, og eksperterne er ikke i tvivl om, at vi kommer til at se flere kvindefamilier i fremtiden.

Ifølge sociolog Birthe Linddal Hansen er især det faktum, at kvinderne bliver bedre uddannet end mændene, en udfordring for det traditionelle parforhold.

»Hvis ikke mændene er godt uddannet, er de ikke attraktive for kvinderne. For kvinder vil stadig gifte sig opad. Derfor vil vi også i fremtiden få flere kvinder, der ikke kan finde en mand, der matcher dem og deres behov,« siger Birthe Linddal Hansen.

Sociolog og foredragsholder Emilia van Hauen er enig:

»I gamle dage kunne kvinder kun få en højere status ved at gifte sig med en mand. Derfor er manden i dag på mange måder blevet praktisk unødvendig, for kvinder kan klare sig selv - og selv arbejde sig til tops i samfundet,« siger hun.

Ifølge livsstilsekspert og partner i Sunrise Reklamebureau Anne Glad er de rationelle kvinder en del af en større bølge, som man blandt andet også har kunnet skimte i populære TV-serier som »Sex and The City« og »Venner«:

»De er en del af en kulturel bølge, hvor man satser i højere grad på fællesskabet med sine venner end det traditionelle fællesskab i kernefamilien. Og i dag kan kvinder heldigvis træffe et valg om at leve uden en mand uden at skulle bøje hovedet i skam som pebermø,« siger hun.

Slut med mor, far og børn?

Men er kernefamilien på vej ud? Det mener sociologerne ikke. Birthe Linddal Hansen understreger, at der stadig er tale om en meget lille procentdel af kvinderne, der fravælger den traditionelle kernefamilie:

»Men ikke desto mindre rejser det nogle spørgsmål om udviklingen i vores samfund, og der er ingen tvivl om, at kernefamilien bliver udfordret af vores individuelle tilgang til livet,« siger hun.

Spørger man sociolog Emilia van Hauen, ser hun heller ikke kvindekollektiverne som et oprør - eller sågar en trussel - mod kernefamilien.

»Kernefamilien er stadig den overvejende tendens, og det er også det, som disse kvinder drømmer om,« siger hun.

Men er kvinderne så ganske enkelt for krævende?

»Nej, det mener jeg ikke. Det er vores generelle forestilling om det gode liv, der er noget galt med. Det er ikke moderne at gå på kompromis, og det gør det meget svært for denne generation at være i et parforhold, hvor man jo er nødt til at indgå nogle enorme kompromiser. Men det er kvinderne - og mændene - ikke opdraget til,« siger Emilia van Hauen.