Manden der blev rebelsk betjent, licens-nægter, CPR-aktivist og »Godless bastard«

Han har som betjent nægtet at bekæmpe handel med hash, og er dømt for overtrædelse af racismeparagraffen. Den tidligere betjent og aktivist Lars Kragh Andersen, som nu er blevet anholdt for læk af CPR-numre, kæmper efter eget udsagn for retten til liv, frihed og retmæssigt erhvervet ejendom.

Licens-Lars, Rebel-betjent, Hash-Lars og Racisme-Lars. Lars Kragh Andersen, som netop er blevet anholdt for læk af prominente politikeres CPR-numre, har gennem årene fået tildelt mange fængende øgenavne af pressen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Licens-Lars, Rebel-betjent, Hash-Lars og Racisme-Lars. Lars Kragh Andersen, som netop er blevet anholdt for læk af prominente politikeres CPR-numre, har gennem årene skaffet sig megen opmærksomhed og fået tildelt mange fængende øgenavne af pressen.

Som selverklæret liberal og »godless bastard«, som han skriver på sin Facebook-profil, har Lars Kragh Andersen den overbevisning, at staten skal bestemme mindst muligt over borgerne og deres penge, herunder om de må ryge hash eller tage heroin.

Af venner beskrives han som en venlig, rummelig og principfast person med et stærkt moralsk kompas. 

»Han er drevet af en meget klar ideologisk opfattelse af, hvad der er rigtigt, og hvad der er forkert. I den forstand er han et meget moralsk menneske,« fortæller Torben Mark Pedersen, som sidder i Trykkefrihedsselskabets bestyrelse, og som kender Lars Kragh Andersen personligt.

»Han er god, som dagen er lang, men han har også ry for at være ekstrem. Han er måske en af de mest kompromisløse stemmer i debatten,« fortæller ven af Lars Kragh Andersen, Kim Hvid Johnsen.

Lars Kragh Andersen blev første gang genstand for offentlighedens opmærksomhed, da han i 2009 som nyuddannet politibetjent nægtede at betale licens til DR.

»Jeg går selvfølgelig ind for lov og orden, men jeg synes ikke, man per definition skal overholde lovgivning, hvis den er tilpas tåbelig,« sagde han dengang.

I flere måneder sendte Lars Kragh Andersen DRs licensafdeling mails og breve, hvori han beskrev sin utilfredshed med licensordningen.

Han oprettede også Facebook-gruppen »Støt Lars' kamp mod DR licens«, som var stærkt kritisk overfor medielicensen og som angav metoder for, hvordan man kunne undgå at betale den.

Sagen udviklede sig, og Lars Kragh Andersen hev daværende DR generaldirektør Kenneth Plummer i retten for injurier, da Kenneth Plummer udtalte, at Lars Kragh havde truet medarbejdere i DRs licensafdeling. Lars Kragh droppede senere anklagerne mod Kenneth Plummer.

Hash-betjent nægtede at håndhæve narkolovgivning

Næste gang danskerne kunne læse om Lars Kragh Andersen, var da han i 2010 som betjent åbent erklærede, at han nægtede at bekæmpe narkokriminalitet.

»Alt det, der står i lovgivningen, er det sådan en gudgiven sandhed, eller er det til debat? Jeg mener så det sidste. Der er mange ting, der står i lovgivningen, som jeg synes, er temmelig tåbelige. Narkolovgivningen rangerer rigtig højt,« sagde Lars Kragh Andersen dengang.

I kølvandet på udtalelserne om narko, blev Lars Kragh Andersen flyttet til et kontorjob i politiet, men det ønskede han ikke og søgte derfor orlov. I juni 2010 valgte Lars Kragh Andersen selv at forlade politiet.

»Det er en løsning, alle parter er tilfredse med,« sagde Københavns Politis personalechef, politiinspektør Jan Bjørn dengang om sagen.

Opfordrede til overtrædelse af racismeparagraffen

Lars Kragh Andersen trak også overskrifter, da han 2011 gjorde sig selv til hovedperson i sagen hvor daværende formand for Trykkefrihedsselskabet, Lars Hedegaard, og det daværende folketingsmedlem Jesper Langballe blev dømt efter racismeparagraffen for udtalelser om, at muslimske mænd voldtager og dræber deres døtre.

I kølvandet på disse domme gik Lars Kragh Andersen ud og sympatiserede med de to dømte, og skrev på hjemmesiden 180grader, at han var overbevist om, at muslimske mænd i "meget stort omfang" mishandler og dræber deres døtre, hvorefter han selv blev tiltalt.

Lars Kragh oprettede også Facebook-gruppen "Civil ulydighed: Overtræd paragraf 266 b," som opfordrede medlemmerne til at systematisk at overtræde straffelovens racismeparagraf og herefter lade sig anmelde herfor.

Lars Kragh Andersen blev senere dømt for overtrædelse af straffelovens racismeparagraf og fik en bøde på 10.000 kroner.

Lars Kragh Andersen kæmper nu imod overvågning af den danske befolkning. Ved at offentliggøre Helle Thorning Schmidt og Nicolai Wammens CPR-numre vil han »udsætte politikerne for bare lidt af det, som befolkningen lever med hver dag.«

Københavns Politi har fredag morgen anholdt Lars Kragh Andersen og sigtet ham for overtrædelse af persondataloven.