Manden bag lovende vaccine: Vi kan forvente normale tilstande næste vinter

En af professorerne bag den lovende vaccine fra medicinalgiganten Pfizer forventer, at vi – hvis alt går vel – næste vinter kan vende tilbage et normalt liv, hvor coronavirussen holdes i skak med en vaccine.

 
Det amerikanske medicinalfirma Pfizer har udviklet en mulig vaccine mod covid-19, der ifølgle foreløbig analyse har en effektivitet på 90 procent. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Geertsen Fold sammen
Læs mere

Med kedelige rekorder i antal nye smittede og fortsatte nedlukninger af samfund i hele verden tyder alt på, at de kommende vintermåneder bliver en drøj omgang præget af coronavirussens anden bølge.

Men der er håb midt i mørket, hvis man skal tro Ugur Sahin.

Han er professor og direktør i den tyske virksomhed BioNTech, hvor han i samarbejde med medicinalgiganten Pfizer har udviklet en vaccinekandidat, der indtil videre viser lovende takter. Som det kom frem i sidste uge viser foreløbige analyser, at vaccinekandidaten kan bremse coronavirus i 9 ud af 10 tilfælde.

I et interview med BBC siger Ugur Sahin nu, at vi forhåbentligt ser den fulde effekt af vaccinen næste vinter.

Hvis alt går vel, kan de første doser forventes leveret i slutningen af i år eller i begyndelsen af næste år, siger Ugur Sahin. Målet er, siger professoren bag vaccinekandidaten, at man kan levere mere end 300 millioner doser af vaccinen på verdensplan, når kalenderen siger april.

Den store effekt vil dog først komme lidt senere, siger Ugur Sahin.

»Sommeren vil hjælpe os, fordi infektionsraten vil gå ned om sommeren, og det er helt essentielt, at vi når en høj vaccinationsrate til – eller før – efteråret og vinteren næste år,« siger Ugur Sahin til BBC og påpeger vigtigheden af, at vaccinationsprogrammer er gennemført inden efteråret næste år:

»Og jeg er sikker på, at dette vil ske,« lyder den positive medling fra Ugur Sahin.

Det er vigtigt at understrege, at den lovende vaccinekandidat fra Ugur Sahin og Pfizer fortsat er forbundet med en lang række usikkerheder. Først og fremmest er vaccinen endnu ikke godkendt, og derudover er det uvist, hvor lang immuniteten er efter endt vaccine.

Ugur Sahin siger til BBC, at man er langt klogere i løbet af de næste tre uger, og han påpeger, at de primære bivirkninger ved vaccinen er milde til moderate smerter på steder, hvor vaccinen er blevet givet, mens nogle af testpersonerne har oplevet mild til moderat feber i nogle få dage.

Også tidligere på ugen udtrykte Ugur Sahin stor optimisme til den britiske avis The Guardian:

»Hvis spørgsmålet er, om vi kan stoppe pandemien med denne vaccine, er mit svar: Ja, fordi jeg tror, at selv beskyttelse kun mod infektioner med symptomer vil have en dramatisk effekt,« sagde professoren bag vaccinekandidaten til avisen.

Der forventes at komme en række nye oplysninger om den mulige vaccine de kommende uger.