Mandag er syvsover-dag

Derfor kaldes dagen i dag 'syvsoverdag'.

1. Ruinerne i oldtidsbyen Efesos i Tyrkiet byder blandt andet på en hule, hvor syv kristne ifølge legenden sov i næsten 200 år. 2. Den lille hasselmus er den eneste gnaver i Danmark i gruppen af syvsovere. 3. Finn Bentzen og tøjdukken ’Syvsoveren’ i DR’s børne-tv-program ’Legestue’. (Foto: Fatih Saribas) Fold sammen
Læs mere

Når vi i dag markerer syvsoverdagen, er det hverken for at fejre de morgentrætte, den truede hasselmus eller et lille tøjdyr kendt fra børne-tv i 70’erne.

For selvom de alle kaldes ’syvsovere’, så er det en helt anden og mere alvorlig historie om syvsovere, der har lagt navn til dagen i dag.

Dagen er nemlig en katolsk helligdag opkaldt efter syv kristne fra oldtidsbyen Efesos i det nuværende vestlige Tyrkiet. Ifølge historien blev de syv kristne muret inde i en hule under kristenforfølgelserne omkring år 250, og her sov de i næsten 200 år, indtil hulen blev åbnet i år 447. Kort efter syvsoverne var blevet vækket og kom ud af hulen, døde de.

- For os har ordet syvsover forbindelse til de syv helgener. Beretningen er også med i Koranen, så mange muslimer tager på pilgrimsfærd til den hule i Tyrkiet, hvor helgenerne sov – og det er primært folk, der lider af søvnproblemer, fortæller fader, diakon Lazarus Kold Christensen fra den ortodokse kirke i Danmark.

Den truede syvsover

Mange kender ellers syvsovere som personer, der har svært ved at komme ud af sengen om morgenen. Eller som det brune tøjdyr, der legede cirkus med Finn Bendtzen i DR’s børne-tv-program ’Legestue’.

Det er desuden navnet på en gruppe gnavere, hvor hasselmusen er den eneste syvsover i Danmark. Hasselmusen er en syvsover, fordi den går i dvale om vinteren. Når dagene bliver kortere, og lyset forsvinder, krøller syvsoveren sig sammen og lukker øjnene – ligesom de menneskelige syvsovere, siger naturvejleder Jes Aagaard fra Skov- og Naturstyrelsen:

- Vi har også mere energi om sommeren end om vinteren. Når der er mindre sol, er vi mindre aktive, siger Jes Aagaard.

Miljøminister Karen Ellemann har netop lanceret en redningsplan, som skal beskytte syvsoveren.

Varsler sommerens vejr

Ifølge et gammelt vejrsagn bestemmer vejret på syvsoverdag det vejr, vi kan opleve de følgende syv uger. Og så bliver det en god sommer, for ifølge Mikael Jarnvig fra TV 2 Vejret, bliver det både tørt og varmt i dag.

Han understreger dog, at der ikke er noget meteorologisk bevis for, at det gamle ordsprog om syvsoverdagen holder:

- Atmosfæren kender jo ikke det ordsprog. Den er sådan set ret ligeglad - den følger naturlovene, siger Mikael Jarnvig.