Mand sigtet for fangeflugt vil gerne forklare sig

En af de sigtede efter fangeflugt vil gerne forklare sig i grundlovsforhør. Begge sigtede nægter sig skyldige.

To mænd på 20 og 25 år nægter sig skyldige i at have hjulpet med at befri fangen Hemin Dilshad Saleh fra en psykiatrisk afdeling i Slagelse tirsdag.

Det fremgår ved grundlovsforhøret i Retten i Næstved torsdag.

Forsvarer Andro Vrlic, der kun er forsvarer for den 20-årige, meddeler, at den sigtede gerne vil udtale sig i retten. Den 25-årige vil ikke udtale sig, forklarer forsvarer Susan Jørgensen.

De nægter sig begge skyldige. Herefter blev dørene lukket ved grundlovsforhøret, og det er derfor uvist, hvad den sigtede forklarer.

Tidligere torsdag blev en anden mand varetægtsfængslet i fire uger in absentia. Han er sigtet for samme forhold, som de to andre. Det er højst sandsynligt den mand, som politiet torsdag anholdt i Hamburg i Tyskland.

De tre mænd har planlagt befrielsesaktionen, og de har udført den i fælles forståelse, lyder det i alle sigtelserne fra anklager Skipper Falsled.

Mændene sigtes efter straffelovens paragraf 124 stk. 2 for at have deltaget i og hjulpet til ved befrielsen af fangen.

Den anden sigtelse er for besiddelse af to våben med isat magasin og patroner under særligt skærpende omstændigheder efter straffelovens paragraf 192a.

De sigtes også for overtrædelse af paragraf 119 stk. 1, da de pegede på og truede personalet med pistolerne.

Sidste forhold går på, at de har tvunget to kvindelige ansatte til at lukke dem og Hemin Dilshad Saleh ud fra den sikrede udgang. Her sigtes de efter paragraf 260 stk. 1, der handler om ulovlig tvang.

Den dramatiske fangeflugt blev udført ved, at to pistoler blev indsmuglet på hospitalet i en kageæske, hvorefter bandefiguren Hemin Dilshad Saleh på 24 år slap væk.

I forbindelse med aktionen blev der affyret skud mod gulvet, ligesom de ansatte på hospitalet blev truet.

Den svenske avis Aftonbladet har skrevet, at myndighederne frygter, at Saleh kan være flygtet til enten Tyskland eller Sverige. Derfor er de svenske myndigheder blevet bedt om at skærpe grænsekontrollen.

De tre sigtede i sagen er beskyttet af navneforbud.

/ritzau/