Mand har meldt caféejer til politiet for racisme: »Det er så frustrerende«

En ærøsk caféejer er blevet politianmeldt for racisme, fordi caféens logo og isplakat forestiller en lille sort dreng bærende på iskugler.

Opawel Kore (billedet, red.) har meldt Café Aromas ejer, Claus Hattesen, for racisme. Han mener, at caféens logo og isskilt er krænkende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders C. Østerby/faa.dk
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ejeren af Café Aroma på Ærø i det sydfynske øhav er blevet politianmeldt for racisme, fordi caféens logo og isplakat forestiller en lille sort dreng, som bærer iskugler i en kurv på hovedet.

Det skriver Fyns Amts Avis.

Anmelderen er Opawel Kore, som oprindeligt er fra Elfenbenskysten, men i dag bor på Ærø, hvor han arbejder i hjemmeplejen.

Han føler sig krænket over logoet, som ifølge ham er racistisk, fordi det fremstiller sorte mennesker på en måde, som leder tankerne hen på slaveri og kolonitiden:

»Når man ikke er sort, er det måske meget sjovt. Det minder om dengang, vores forfædre arbejdede med tvang i kaffeplantager, hvor de skulle bære kaffe på hovedet for kolonimesteren,« siger Opawel Kore til Fyns Amts Avis.

Han synes, at logoet er frustrerende at se på:

»Jeg er den eneste sorte sygeplejerske på øen, og så ser jeg sådan noget, og så bliver jeg endnu mere udstillet. Det er så frustrerende,« siger Opawel Kore.

I første omgang henvendte han sig til caféens ejer, Claus Hattesen, for at fortælle, at han oplevede logoet som krænkende. Opawel Kore følte imidlertid ikke, at hans kritik blev mødt, og derfor er han endt med at politianmelde Claus Hattesen.

»Jeg kan ikke tvinge ham til at fjerne de billeder. Det må jurister afgøre. Jeg siger bare, at jeg oplever det som en krænkelse,« siger Opawel Kore.

Fyns Amts Avis har forsøgt at få en kommentar fra Aromas ejer, Claus Hattesen, men han har ikke haft lyst til at stille op til interview. I en mail til avisen skriver han imidlertid, at tegningen af den sorte dreng stammer fra en kaffedåse i hans barndom, men at han nu vil overveje, om logoet skal byttes ud med et nyt.

Tidligere på sommeren blev også Danmarks Radio og dets radiokanal P3 kritiseret for at være racistisk. I programmet LOL DK, som vil finde Danmarks bedste vittighed, fik lytterne i 15-20 minutter frit lejde til at ringe ind og fortælle deres mest sexistiske, homofobiske og racistiske jokes, og det gjorde blandt andet jurist og blogger Mary Consolata Namagambe rasende.