Mand frifundet for ti år gammelt drab i Pakistan

En 51-årig mand blev i går frifundet for at have dræbt sin kone for næsten ti år siden i en lille landsby i Pakistan. Han har siddet varetægtsfængslet i godt halvandet år og søger nu erstatning.

Det var ikke en helt almindelig drabssag, der i går i Østre Landsret endte med frifindelse af en 51-årig kioskejer med pakistansk baggrund. Han var tiltalt for at have dræbt sin kone for næsten ti år siden på den anden side af jordkloden.

Parret, der begge boede og arbejdede i Danmark, var tilbage i januar 1998 på besøg hos deres familier i den lille landsby Biddar Marjan i det nordøstlige Pakistan. Og en eftermiddag under ramadanen blev den dengang 37-årige kvinde skudt i ryggen og dræbt på stedet, mens hun stod i køkkenet og forberedte aftensmaden.

Ifølge statsadvokaten for Særlige Internationale Straffesager, der har ført sagen, var det den 51-årige, der skød sin kone med en pumpgun, men den opfattelse havde nævningetinget i Østre Landsret altså ikke. Tre øjenvidner har alle sagt, at de så den 51-årige skyde kvinden, og det ene øjenvidne gik umiddelbart efter drabet til pakistansk politi og anmeldte forbrydelsen. Nævningene fandt dog ikke vidnernes udsagn troværdige, og efter godt halvandet års varetægtsfængsling kunne den 51-årige derfor forlade retten som en fri mand.

Følelser fik frit løb
Den midaldrende mand, der få øjeblikke tidligere med sammenbidt mine havde afventet sin skæbne, kunne slet ikke skjule sine følelser, da det gik op for ham, at han var frifundet. Tårerne trillede ned ad kinderne på ham, mens han adskillige gange omfavnede sin forsvarer. Og da nævningene forlod retssalen bukkede han for dem med hånden på hjertet og taknemmeligheden lysende ud af ham.

Den 51-åriges forsvarer, advokat Thorkild Høyer, har under sagen sat spørgsmålstegn ved beviserne og ved troværdigheden hos de tre øjenvidner. Deres forklaringer har afveget fra hinanden på centrale punkter, lød det i går fra forsvarsadvokaten.

»Jeg mener helt klart, at det er en rigtig afgørelse, og jeg har igennem lang tid undret mig over, at tiltalen overhovedet blev rejst. Sagen burde aldrig være nået så langt,« sagde Thorkild Høyer, der nu vil søge erstatning til sin klient.

»Det bliver ikke billigt,« sagde han og tilføjede, at hele sagen med retssag og langvarig efterforskning bliver en dyr omgang for statskassen.

At der skulle gå så mange år fra drabet til en retssag skyldes blandt andet, at samarbejdet med de pakistanske myndigheder har været alt andet end smidigt. Drabet blev efter få dage anmeldt til dansk politi, men sagen måtte henlægges, da Pakistans politi afslog at samarbejde.

40 vidner
For to år siden blev sagen på ny taget op, men igen afslog Pakistan at yde retshjælp. Ifølge statsadvokat Birgitte Vestberg lykkedes det alligevel at gennemføre så meget efterforskning og indsamle et bevismateriale, så der efter statsadvokaturens vurdering var grundlag for at rejse tiltale. Hun ærgrede sig derfor over frifindelsen.

»Det viser, hvor svært det er at retsforfølge forhold begået i udlandet og for mange år siden, hvor man ikke har været til stede umiddelbart efter handlingen. På den anden side er det vigtigt at få sendt et signal om, at forhold af denne karakter vil blive undersøgt til bunds i Danmark.«

I løbet af den langvarige retssag er flere af de over 40 vidner blevet fløjet til Danmark fra Pakistan. Ikke alle vidner er imidlertid nået til landsretten – tre af de anmeldte vidner dukkede nemlig aldrig op, men forsvandt sporløst efter transporten til Danmark.