Management i fængslet: Få styr på dine aggressioner

Voldelige kriminelle kan komme på kursus i fængslerne i at lære at styre deres indre vrede. Og det hjælper, siger eksperterne. I Fængslet i Midtjylland er man begyndt lange kursusforløb efter canadisk forbillede.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Baggrund

En forkert bemærkning og en kniv kommer frem. Tilfældigheder kan afgøre, om den unge knivstikker bliver morder eller ej.

For to dage siden dømte Østre Landsret de to tyrkiske fætre, Hizir Kilic og Ferhar Kilic, strenge fængselsstraffe og udvisning af Danmark for deres drab på en italiensk turist forrige sommer.

For de tos vedkommende endte det med drab og megen omtale i pressen. Men hver dag er landets retssale og politistationer fyldt med unge mænd, der er sigtet og tiltalt for voldsforbrydelser. Derfor gør fængslerne et stadig større arbejde for at få de indsatte til at lære at tøjle egen vrede. Især erfaringer fra Canada har inspireret Kriminalforsorgen til flere nye initiativer.

I Fængslet i Midtjylland arbejder man på tredje uge med et helt nyt voldsforebyggelsesprogram for de indsatte. Ni ndsatte gennemgår 96 lektioner over det næste halve år. De skal blandt andet igennem bevidstheden om at bruge vold, håndtering af vrede, konfliktløsning og selvkontrol, fortæller psykolog Elsa Bára Traustadottir, der er én af de to ansatte i projektet i Nørre Snede.

Undervisningen foregår som en blanding af gruppeterapi og individuelle samtaler. Indsatte kan selv søge om overflytning til fængslet for at deltage i selvudviklingsprogrammet, men for at komme i betragtning skal den indsatte have mindst to domme bag sig, hvoraf den ene skal være en voldsdom.

»De skal være i højrisikogruppen for at vende tilbage til fornyet vold. Vores mål er at få dem engageret så meget som muligt i undervisningen, så vi kan rykke nogle af deres grænser i en mere positiv retning,« siger Elsa Bára Traustadottir.

»De har jo selv valgt det, og mange har allerede efter få gange givet udtryk for, at de har ændret sig. Det er jo deres billet ud af problemerne,« lyder det fra Traustadottir.Foruden det nuværende program, har Kriminalforsorgen siden 2000 kørt en række »Anger Management-programmer« efter canadisk forbillede. Direkte oversat betyder det »håndtering af vrede.« Kurset varer otte timer, hvor de indsatte lærer noget om at styre egen vrede og undgå aggressiv adfærd. Det er løbende blevet udvidet og findes nu i alle fængsler.

I Ringe Statsfængsel på Fyn åbnede man i december 2000 en ungeafdeling, hvor netop de helt unge aggressive kriminelle med indvandrerbaggrund udgør en stor del af klientellet. Det er typisk voldelige unge med indvandrerbaggrund, der ligner de to nyligt dømte fætre fra Nørrebro.

Men på en så lille afdeling med plads til kun fire vil man næppe tage nogle ind med lange voldsdomme.

Hensigten er, at de unge kun skal være på afdelingen i et kvart til et halvt år, hvorefter de skal sluses ud igen, fortæller Bjarne Friis, der er leder af ungeafdelingen i Ringe.I fængslet er man konsekvent. Bjarne Friis spiller skak, dyrker sport og snakker med drengene på afdelingen: »Men de ved også, at hvis de opfører sig dårligt, påtaler jeg det øjeblikkeligt,« siger han.

Den konsekvens efterlyser Bjarne Friis i det sociale system udenfor. Det er fint med det gode som et bærende princip i det sociale arbejde med de unge kriminelle. Men hvad gør man så, når det gode ikke virker, lyder det fra lederen af ungeafdelingen i Ringe.

»Disse drenge er født og opdraget i en kultur, hvor familien tæller, men det, der ligger udenfor, gør ikke. De skal aflevere deres penge derhjemme, forældrene skal bestemme, hvem de skal giftes med osv. Men det danske samfund stiller helt andre krav til dem, og det kan de ikke rumme. Dertil kommer, at mange af de drenge er utrolig hårde i filten, sandsynligvis fordi de har fået en meget autoritær opdragelse,« siger Bjarne Friis.

For mange af dem er verden sort/hvid. Og der kan fængselsopholdet - måske - lære dem at sætte nogle nuancer på, så de stopper op og dermed stopper sig selv, inden det går galt, påpeger han.

»De unge, som vi har, kommer ikke ud af kriminalitet, fordi de har siddet her. De fleste havner i noget igen. Men de har lært at tænke lidt mere, inden de handler. Og for eksempel lærer vi dem, at de skal lade være med at tage kniven med, når de går ud,« siger Bjarne Friis.Endnu er forsøgene med anger management og det nye voldsforebyggende program i Danmark så nye, at der ikke findes nogen evaluering af dem. Men erfaringerne fra Canada er gode.

Her viser en gennemgang fra den canadiske kriminalforsorg, at der er en markant nedgang i tilbagefaldet for indsatte med meget stor risiko for at begå fornyet vold, efter at de har gennemgået »anger management« i fængslet. Næsten 70 procent af dem, der har gennemgået programmet, vendte ikke tilbage til ny voldskriminalitet.