»Man skal ikke foregøgle sig, at der ikke findes korruption i Danmark«

Ansatte i en række kommuner får nu kritik for at have modtaget gaver fra en privat leverandør. Reglerne er ellers helt klare, siger organisationen Transparency og påpeger, at korruption er mere udbredt, end vi tror.

ARKIVFOTO: Dokumenter viser blandt andet, at ansatte i Københavns Kommune, der arbejdede med firmaets pasløsning, i 2011 var til landskamp i Parken med dertil følgende luksusmiddag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et ny sag om gaver til offentligt ansatte med et privat firma som afsender prikker nok en gang til forestillingen om, at korruption og bestikkelse er fremmede begreber i Danmark.

DR kan torsdag berette, at IT-firmaet Scan-Tech Sikkerhedssystemer, der leverer pas til borgere i 67 af landets 98 kommuner, har givet offentligt ansatte billetter til fodboldlandskampe i Parken og dyre flasker rødvin.

Transparency International Danmark kæmper for at komme korruption og bestikkelse til livs og ifølge organisationens formand, Knut Gotfredsen, understreger den aktuelle sag, at der fortsat er udfordringer herhjemme.

»Vi er ikke pletfri, og på den globale rangliste, der måler korruption, scorer vi 92 ud af 100 point, så der er et stykke vej endnu. Vi har ikke græske tilstande, men man skal ikke foregøgle sig, at der ikke findes korruption i Danmark,« siger han.

Den nyeste sag kommer godt en måned efter, at en af danmarkshistoriens største sager om bestikkelse kom frem. Her er 13 personer sigtet i en sag om bestikkelse af ansatte i Region Sjælland og Rigspolitiet i forbindelse med udbud af store IT-kontrakter.

Knut Gotfredsen er dog forsigtig med at kæde de to historier sammen.

»Der er stor forskel på de to sager, og i IT-sagen fra Region Sjælland er der rejst sigtelser på begge sider af bordet. Det er der ikke her,« siger han.

Det er dog ikke ensbetydende med, at der ikke er problemer i den måde, kommuner har ageret i samarbejdet med Scan-Tech, påpeger Knut Godtfredsen.

Ifølge DR skulle en medarbejder hos Høje-Taastrup Kommune være blevet ansat af Scan-Tech som lønnet konsulent for at uarbejde manualer og teste IT-systemer. 120.000 kroner fik medarbejderen for den øvelse, og det er ifølge Knut Gotfredsen ikke acceptabelt.

»Det er helt hen i vejret, og den pågældende medarbejder skulle afgjort være blevet erkendt inhabil,« fastslår han og kalder den chef, der har godkendt medarbejderens nebengesjæft for »mentalt fraværende«.

Knut Gotfredsen understreger, at reglerne på området er meget klare.

»Der ligger en vejledning omkring gaver til offentligt ansatte fra Moderniseringsstyrelsen, og reglerne er meget klare: Hvis gaverne har med ens job at gøre, så skal man returnere dem og sige nej tak,« siger han.

I Høje-Taastrup har man erkendt, at der er opstået en »sammenblanding af kasketter«, og kommunen oplyser, at man nu vil genoverveje procedurerne på området.