»Man skal huske på, at hvis bare ét pas ryger i de forkerte hænder, kan det være farligt«

Partier fra begge fløje af Folketinget opfordrer justitsministeren til at skride ind over for, at flere hundrede pas forsvinder i posten. »Et sikkerhedsmæssigt problem,« siger Lisbeth Bech Poulsen.

Retsordførere fra begge sider i Folketinget kræver, at justitsminister Søren Pind sørger for, at pas ikke forsvinder under fremsendelse til borgerne. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en tid med øget terrorberedskab over hele Europa er det ikke godt nok, at 244 pas ifølge Rigspolitiet sidste år forsvandt under postforsendelse.

Det mener retsordførere fra begge fløje i Folketinget.

»Man skal huske på, at hvis bare ét pas ryger i de forkerte hænder, kan det være farligt. Et dansk pas er jo hovednøglen til Danmark,« siger Peter Kofod Poulsen fra Dansk Folkeparti.

»Skrækscenariet er, at nogen tager de her pas og sælger dem på det sorte marked, så de kan falde i hænderne på folk, der absolut ikke skal være i besiddelse af danske pas, som har en høj pris på det sorte marked,« siger Peter Kofod Poulsen, der opfordrer justitsminister Søren Pind (V) til at »gøre noget« ved sagen.

»Når 244 pas ikke kommer frem, er det 244 pas for meget, og den situation skal vi adressere. En metode kunne være, at man kun kan få dem udleveret personligt, eller at man sender dem af sted med anbefalet post,« siger han.

Samme takter lyder fra Lisbeth Bech Poulsen (SF), som kalder de 244 pas for »et utroligt højt tal«.

»Det er selvfølgelig en lille procentdel, men det er 244 pas, der ikke kan redegøres for. De er enormt værdifulde for de forkerte personer, hvis de bliver misbrugt eller fiflet med,« siger retsordføreren:

»Der er så meget sikkerhed omkring os, og så kan 244 pas alligevel forsvinde. Det virker lemfældigt, og der skal strammes op,« siger Lisbeth Bech Poulsen, som opfordrer justitsministeren til at bede Rigspolitiet om ikke længere at sende pas med almindelig post.

»Der er ret simple måder at stramme op på, uden at det koster alverden ekstra for folk, der skal have et nyt pas. At få det sendt anbefalet kunne være en meget simpel måde at løse problemet på. Det er min opfordring til ministeren, og hvis der ikke sker noget, må vi presse på. For det er altså et sikkerhedsmæssigt problem,« siger hun.

Socialdemokraternes Trine Bramsen har »en forventning om«, at Justitsministeriet undersøger sagen til bunds.

»Hvis vi kan se huller i systemet eller områder, der er særligt risikofyldte, så skal man sætte ind. Eventuelt ved at man så ikke skal sende passene eller skal udlevere dem på en anden måde,« siger hun.