Man reklamerer ikke med sin spiseforstyrrelse

Dagens unge bombarderes med krav om perfektion fra alle sider. De mange krav udløser hos nogle unge et lavt selvværd med risiko for selvskadelig adfærd. Nyt initiativ skal forebygge spiseforstyrrelser.

Inderst inde er vi alle mennesker.

Alt det udenpå - tøj, hår, makeup etc. - er ren overflade og noget, der kan købes for penge.

Alligevel tror mange unge fejlagtigt, at et smukt og superslankt ydre er lig med selvtillid og lykke. Og denne stræben efter fotomodellernes og TV-stjernernes glamourøse liv kan ende med at skubbe teenagere og unge ud i spiseforstyrrelser og anden selvskadelig adfærd.

Fagfolk inviteret
Det skønnes, at 75.000 danskere lider af en spiseforstyrrelse som anoreksi, bulimi eller tvangsmæssig overspisning. Mindst 80.000 kvinder mellem 14 og 24 år har ifølge Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser, LMS, en risikoadfærd for at udvikle en spiseforstyrrelse.

Og skal der gøres noget for at forebygge de invaliderende spiseforstyrrelser, må vi alle være med til at ændre på det pres, som samfundet lægger på dagens unge og i stedet opfordre til at fokusere på deres individuelle kvaliteter, mener man i Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser. LMS havde i går inviteret en række fagfolk med kendskab til unges kultur og adfærd til en workshop på Den Sorte Diamant i København for at udarbejde en strategi, der skal mindske antallet af spiseforstyrrelser.

Kun ét symptom
Psykolog og forfatter Ida Koch fortalte her, at spiseforstyrrelsen typisk lever sit eget stille liv, selvom det buldrer løs inden i den unge, der ofte er flov over sin selvskadelige adfærd og derfor ikke beder om hjælp.

Omkring 20 pct. af en unge-generation mistrives i forskellig grad. 40 pct. af de 16-20 årige har dårlig selvfølelse.

»Spiseforstyrrelse er kun ét af mange symptomer på mistrivsel,« fortalte Ida Koch, der opfordrede de voksne, der er tæt på, som f.eks. de unges lærere, til at slippe berøringsangsten og spørge ind til de unge, der går rundt og har det skidt med sig selv.

Dagens teenagere bliver mødt med krav fra alle sider. De skal have tjek på uddannelsen, på deres udseende og på deres sociale liv. Antallet af sms´er er i dag blevet et mål for ens netværk og popularitet, men for nogle unge resulterer disse mange krav i manglende selvværd og selvdestruktivitet.

Musikeren og forfatteren Elisabeth G. Nielsen, der selv er mor til to piger på 13 og 18 år, efterlyste øget kvalitet i de TV-programmer, som ikke mindst public service-kanalerne byder børn og unge.

Accepeter dig selv
»Vi må som forældre kræve mere journalistik frem for blot ren underholdning. Fjernsyn skal være vedkommende fremfor noget fordummende pjat. Børn og unge har også brug for at se, hvordan det er at være 15 år og bo i Herning. Kun ved at vise det almindelige kan vi lære hinanden at acceptere os selv som de personer, vi er skabt som,« sagde Elisabeth G. Nielsen.