»Man kan på en måde sige, at det kun er en delvis sejr for Siumut og Kim Kielsen«

Siumut vandt en kneben sejr ved fredagens landstingsvalg i Grønland. Partiets nye leder, Kim Kielsen, gør sig klar til at diskutere regering med partierne Partii Naleraq og Atassut.

Selv om Siumuts stemmeandel faldt med 8,5 pct., var der alligevel høj stemning blandt partiets støtter, da det stod klart, at det fortsat var Grønlands største. Foto: Ulrik Bang Fold sammen
Læs mere

Efter at Siumut vandt en yderst kneben sejr ved fredagens landstingvalg, står partiets nye leder, Kim Kielsen, til at blive Grønlands kommende regeringschef. Det er den umiddelbare holdning hos de fleste grønlandskendere.

Valget på verdens største ø blev en sand gyser. Grønlands store gamle socialdemokratiske parti, Siumut, sejrede godt nok. Men sejren var yderst spinkel. Desuden måtte partiet lide den tort at tabe hele 8,5 procent i forhold til storsejren over venstrefløjspartiet, IA, ved det foregående landstingsvalg i 2013.

Den franske arktisforsker og grønlandskender Damien Degorges har denne udlægning af valgresultatet:

»Siumut har siden 1979 haft magten i næsten 32 år, så det er forankret i det grønlandske samfund. Men man kan på en måde sige, at det kun var en delvis sejr for Siumut og Kim Kielsen, for IAs Sara Olsvig fik flest personlige stemmer,« siger Damien Degorges, der arbejder som konsulent i Reykjavik i Island.

Han peger på, at det grønlandske valgs store vinder er Demokraterne, som fik tredjeflest stemmer. Det er eneste parti, der går frem i forhold til det sidste valg.

Partii Naleraq er den store joker

Da Siumut med Kim Kielsen som spidskandidat vandt valget, er det som i andre demokratier naturligt, at han i Grønland skal føre de første sonderinger med henblik på at danne et nyt landsstyre.

Kim Kielsen skal sikre sig det nødvendige parlamentariske flertal i Landstinget til dannelse af nyt landsstyre. Det kræver mindst 16 mandater, og det bliver ingen nem opgave for Siumuts formand.

»Kielsen skal nok finde et flertal, men det er svært. Resultatet tvinger ham til at finde to andre partier for at få det nødvendige flertal,« siger chefredaktør Poul Krarup fra Grønlands største avis, Sermitisaq.

Siumut-lederen Kim Kielsen med sine 11 mandater går angiveligt efter at finde mindst fem mandater eller mere hos to mindre partier, Partii Naleraq og Atassut.

Den store joker i det spegede politiske spil i Grønland er Naleraq-partiets formand, tidligere landsstyreformand for Siumut Hans Enoksen. Ingen ved helt, hvor de har ham. Som politiker er han både uberegnelig og gådefuld og en mand, der først og fremmest kæmper for de små fiskere og fangere, siger kilder til Berlingske .

Under valgkampen har Partii Naleraqs førstemand ikke villet afsløre, om han ville støtte Siumuts Kim Kielsen eller IAs Sara Olsvig som ny landsstyreformand. Men de gode personlige relationer og fælles holdninger, der er mellem Kim Kielsen og Hans Enoksen, kan blive en afgørende faktor for, at Siumut og Partii Naleraq går sammen i et nyt styre.

Grønland er helt anderledes end Danmark og mange vestlige lande. Med 56.000 indbyggere er det et lille klansamfund, hvor mange kender hinanden og hinandens familier og venner. Så i grønlandsk politik man tager man klan- og familiehensyn og dyrker ofte personlige relationer på tværs af partiskel.

»Personlige relationer spiller en meget stor rolle i grønlandsk politik. Hans Enoksen har mig bekendt ikke det belastede forhold til Kim Kielsen, som han havde til Aleqa Hammond,« siger politisk kommentator Jakob Janussen.

Kim Kielsen, der høstede næsten halvdelen af de stemmer, Siumut fik ved valget, vil arbejde på en bred koalition.

»Alle muligheder står åbne. Vi har jo hele tiden sagt, at vi skal have et bredt forlig. Og det er det, vi vil gå efter. Det er befolkningen, vi skal tænke på her og nu,« siger Kim Kielsen til Grønlands Radio, KNR.

Politiske iagttagere Iagttagere anser det imidlertid som sandsynligst, at Siumut i første ombæring forsøger en alliance med to mindre partier. Først og fremmest det nystiftede Partii Naleraq, anført af tidligere landstyreformand Hans Enoksen. Det andet potentielle støtteparti er Venstres søsterparti, Atassut, som var med i Aleqa Hammond-regeringen.

Store problemer forude

Når den nye regering er dannet, og Landstinget er på plads, er der nok at tage fat på. De grønlandske politikere bør igangsætte de nødvendige reformer inden for uddannelses-, social-, bolig-, ældre-, skatte-, fiskeri- og turismeområderne. Det har flere eksperter, herunder formanden for Økonomisk Råd i Grønland, professor og tidligere overvismand Torben M. Andersen fra Aarhus Universitet fastslået.

Ifølge Torben M. Andersen står Grønlands økonomi på randen af kollaps. Derfor er der behov for en økonomisk genopretning. Sidste nyt på den økonomiske krisefront er, at Selvstyret ved udgangen af september havde et underskud på små 300 mio. kr. mod tidligere ventet et mindre tocifret million­overskud på 2014-regnskabet.

Politisk kommentator Jakob Janussen siger, at han direkte frygter, at en kommende Siumut-Partii Naleraq-regering bl.a. vil fremme de kortsigtede fiskeriinteresser. Det kan betyde, at styret bare giver los og tillader meget mere fiskeri af f.eks. af hellefisk i Diskobugten, end bestanden kan tåle.

Jakob Janussen henviser til, at den grønlandske bestand af krabber tidligere kollapsede på grund af overfiskeri:

»Jeg frygter, at Kim Kielsen og Hans Enoksen vil give ekstra kvoter til fiskerne hist og pist. Enoksen var jo i sin tid berygtet som landsstyreformand. Når fiskerne manglede kvoter, holdt de møder med ham. Når fiskerne kom ud fra møderne, havde de fået ekstra kvoter. Derfor er jeg nu virkelig bange for, at kortsigtede fiskeriinteresser vil sejre over mere langsigtede overvejelser.«

Desuden frygter Jakob Janussen, at det bliver svært at få lavet en langsigtet strategi for, hvordan Grønlands meget alvorlige situation kan rettes op.

»Med en Kielsen-Enoksen-regering vil vi se nogle kortsigtede løsninger, som ikke vil ændre de strukturelle ting, der bør ændres,« siger Jakob Janussen.

Han tror ikke, at der i de næste fire år med et nyt landsstyre bliver vedtaget tiltag, som på lang sigt kan rette op på Grønlands alvorlige økonomisk situation.

»Der vil blive gjort forsøg på tiltag til at rette økonomien op, men om de holder i længden, tvivler jeg meget, meget på,« siger Jakob Janussen.