»Man har at gøre med enorme kræfter«

Det kræver uddannelse og viden at affyre en krysantemumbombe, understreger fyrværker Michael Gram Larsen, efter tre mænd nytårsaften mistede livet ved to ulykker.

Foto: Mogens Flindt. Arkivfoto
Læs mere
Fold sammen

»Krysantemumbomber er til professionelle. De er ikke til almindelige mennesker.«

Det fastslår fyrværker Michael Gram Larsen, indehaver af Tinghøjgård Fyrværkeri og medlem af bestyrelsen i Fyrværkeribrancheforeningen. Han er forfærdet over de to ulykker, der nytårsaften kostede tre mænd livet i Nordjylland.

»Det kræver uddannelse og viden at affyre en krysantemumbombe. Man har at gøre med enorme kræfter, så det nytter ikke noget at gå ud på det sorte marked og købe en bombe. Det er jo helt tydeligt, at de er dødsensfarlige i de forkerte hænder,« siger Michael Gram Larsen.

Han forklarer, at en typisk krysantemumbombe har mellem 50 og 500 gram sprængstof.

»Folk aner ikke, hvor mange kræfter der er i det. Krysantemumbomber er kun til professionelle, men desværre er der mange, der tager chancen,« siger Michael Gram Larsen.

De to dødsulykker nytårsaften fandt sted få kilometer fra hinanden i henholdsvis Assens og Skjellerup syd for Mariager Fjord.

I Skjellerup mistede en 37-årig mand livet, da han fik en krysantemumbombe i hovedet. I Assens døde to unge mænd 24 og 25 år, mens to mænd på 24 og 28 år blev alvorligt kvæstet, da de forsøgte at affyre en bombe i et metalrør.

Michael Gram Larsen fortæller, at professionelle fyrværkere bruger særlige plastikrør til krysantemumbomber.

»Plastikrør flækker, hvis bomben eksploderer i utide. Hvis bomben eksploderer i et metalrør, fungerer den som en håndgranat, der sender splinter i alle retninger,« forklarer han.

Politiet betegner de kvæstede mænds tilstand som alvorlig. De er begge blevet fløjet til behandling på Rigshospitalet.

På Hobro Sygehus er der oprettet et kriseberedskab, hvor både læge, psykolog og politi står klar til at hjælpe de pårørende og vidner til ulykkerne.