»Man får sådan en lyst til at ruske nogen og råbe meget højt, at nu må de tage sig sammen«

Sebastian Krogh har infantil autisme og er udviklingshæmmet, og han elsker sit arbejde på McDonald's. Men nu er han hans job kommet i klemme i fleksjobreformen, og det har sat gang i debatten på de sociale medier.

Sebastian er autist og arbejder hver weekend på McDonald's.Hans historier har kastet en masse kommentarer af sig på Facebook, hvor læsere bakker op om kritikken af fleksjobreglerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Han håber på at kunne blive der. På McDonald's. Her har han arbejdet de sidste fire år hver weekend, og snart er han færdig med sin STU - sin særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse. Sebastian Krogh er nemlig udviklingshæmmet og blev som treårig diagnosticeret med infantil autisme, så selvom han er fyldt 19 år, er han ikke mere end 10 år indeni.

McDonald's vil også gerne have, at Sebastian bliver, og har tilbudt ham at komme i fleksjob i restauranten. Men den nye fleksjobreform har gjort det svært for Sebastian og andre handicappede og personer med varig funktionsnedsættelse at komme i arbejde, skriver Berlingske torsdag.

Det har tændt en ild blandt brugerne på Facebook. Efter Berlingske delte artiklen på avisens Facebookside onsdag aften, er den blevet kommenteret og delt i ét væk, og kommentarfeltet kører fortsat med indignerede kommentarer om manglende rummelighed og ufleksible regler:

»Politikere burde nok vurdere lidt på hvad rummelighed reelt er! Og jeg kan da røbe at det ikke kun handler om beskæggede sangere i aftenkjole!,« skriver Peder Cabion Hansen og refererer til vinderen af dette års Eurovision Song Contest, som var en drag queen i kjole og med fuldskæg. 

En anden bruger, Louise Sletting Hviidborg, efterlyser mere menneskesyn.

»Arrrghhh. Man får sådan en lyst til at ruske nogen og råbe meget højt, at nu må de tage sig sammen, kigge op fra paragrafferne og ud i virkeligheden.«

Også Grethe-Birgitte Friis Jakobsen stemmer i med kommentaren:

»Kassetænkning og regelrytteri. Hvorfor ødelægger drengens liv og skade hans selvtillid.«

Og andre Facebook-brugere byder ind med historier, der minder om Sebastians. Camilla Parnell Lynghard fortæller om sin egen personlige historie:

»Hvor er det trist. Jeg har selv en mental retarderet søn på 11 år. Et af mine store håb for hans fremtid er at der er en "rigtig" virksomhed (her mener jeg en der ikke eks. Er beskyttet værksted mm.) der ser hans potentiale og har lysten til at have ham ansat. I mine håb for fremtiden har jeg dog aldrig haft tænkt på staten som en hindring. Jeg troede de ville være glade for at se en sådan mulighed. Godt vi stadigvæk har nogle år før vi skal igennem det her, for der må ske noget her,« skriver hun.

Det var også på Facebook, at Berlingske oprindeligt fandt moderen til Sebastian Krogh, Trine Kjær Krogh. Hun har blandt andet på Landsforeningen Autismes Facebookside lavet et spydigt opslag som reaktion på det svar, hendes søn fik, da de gik på jobcenteret for at få afklaret Sebastians fremtid efter STUen.

Sebastian fik til den generelle råd- og vejledningssamtale med jobcenteret at vide, at han skulle gennem et såkaldt ressourceforløb for afklaring, da overgangen fra skole til arbejdsmarked måske kunne sætte en eksplosiv udvikling i gang, som Trine Kjær Krogh skriver på Facebook.

Hendes opslag generede mere end 1.300 likes, blev delt mere end 1.100 gange og har på nuværende tidspunkt 138 kommentarer. Alle uforstående over for reglerne.