»Man er i en anden verden«

Anne Kulmann Jensen fødte for præcis en uge siden lille Fia på Rigs­hospitalet. Hun blev ikke tilbudt en efterfødselssamtale, som hun gerne ville have haft, men roser Rigshospitalet.

Anne Kulmann Jensen og lille Fia er hjemme i lejligheden på Frederiksberg. Fødslen foregik på Rigshospitalet, som mor Anne kun har godt at sige om. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mellem små knirk og barselsbuketter side 38-årige Anne Kulmann Jensen og kigger kærligt på Fia i liften på stuebordet. Det er kun en uge siden, at den lille pige så dagens lys for allerførste gang efter en nem og hurtig fødsel på Rigshospitalet i København. Anne Kulmann Jensen brugte tre timer og to minutter fra første ve, til hun fik presset Fia ud. En såkaldt ambulant fødsel, hvor man bliver sendt hjem umiddelbart efter fødslen. Også familien Kulmann Jensen, som efter præcis tre timer tog hjem til lejligheden på Frederiksberg. De nåede lige at få lidt at spise, at få stukket en masse pjecer i hånden, og Anne nåede at tisse, som er et krav for at måtte tage hjem. »Jeg følte mig egentlig meget tryg, og jeg fik at vide, at jeg ville blive ringet op af en jordemoder næste dag. Og så blev vi orienteret om, at vi kunne klage, hvis vi var utilfredse med noget,« siger Anne Kulmann Jensen, som er sygeplejerske. Det var hverken hun eller hendes mand, Kenneth Jensen, som er læge. Ingen af dem har dog hørt om en efterfødselssamtale, De fik ikke tilbudt at tale fødslen igennem med en jorde­moder. »Jeg fik at vide, at jeg bare kunne ringe. Men jeg ville da egentlig gerne have snakket det hele igennem. Det ville være rart og en god afslutning. Det hele gik jo lidt stærkt, man kommer hjem så hurtigt, og man er jo i en anden verden,« siger Anne Kulmann Jensen. For næsten ti år siden fødte hun sin første datter, Viktoria, på Frederiksberg Hospital, hvis fødeafdeling nu er lukket efter hospital­fusionerne omkring nytår. En fødsel, der endte med akut kejsersnit, og hvor hun ikke kunne være hos sin datter de første otte timer på grund af en manglende opvågningsstue. Fordele ved Riget »Det er da ærgerligt, at Frederiksberg blev lukket, for det var et hyggeligt sted. Nogle gange er det fy med grimme centraliseringer, men der er altså også fordele. Rigshospitalet er ikke stort og væmmeligt,« siger hun. Tværtimod. Hun oplevede fødslen som nem og tryg. »Det var klart en bedre oplevelse denne gang. Jordemoderen var ung og meget kompetent. Hun nærmest guidede mig igennem fødslen. Man kan være super­heldig eller uheldig. I virkeligheden handler det hele jo om, hvem man kommer i kløerne på,« siger hun. Dagen efter blev hun ringet op af en jordemoder, der spurgte, hvordan hun havde det. Og i går havde hun besøg af sundhedsplejersken for første gang. Ellers har familien Kulmann Jensen ikke haft kontakt til hospitalet bortset fra den obligatoriske hælprøve efter tre dage. »Vi kan jo altid ringe. Men telefonen åbner først 8.30, og da jeg havde brug for at ringe på et tidspunkt, fordi Fia skreg og skreg, og amningen ikke rigtig var i gang endnu, var det nat. Så en akut døgntelefon ville være godt. Man skal også være fleksibel og lydhør, når man sender folk så hurtigt hjem,« siger hun.