Malmø: Danmarks ry ødelægger regionen

Øresundsregionens vækst lider under, at Danmark er blevet stemplet som et fremmedfjendsk land, mener Malmøs borgmester.

ARKIVSOLO - Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Stjerneforskere, kvalificeret arbejdskraft og internationale virksomheder er blevet væk fra Øresundsregionen på grund af den strammede danske udlændingepolitik. Det mener Malmøs socialdemokratiske borgmester Ilmar Reepalu. Han siger, at Danmark har ødelagt forudsætningerne for en succesfuld vækstregion omkring Øresund.

»Danmark har fået et stempel som værende et land, der lukker sig om sig selv, og som er xenofobisk. Det påvirker resten af Øresundsregionen. Sådan en plet tager meget længere tid at vaske væk end at lave,« siger Ilmar Reepalu og bygger blandt andet sine holdninger på OECD-tal fra 2009, der viste, at København er langt dårligere til at tiltrække bl.a. arbejdskraft fra udlandet sammenlignet med eksempelvis Amsterdam og Stockholm.

Også arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet Flemming Ibsen advarer mod, at et dårligt omdømme forhindrer Danmark i at tiltrække nødvendig kvalificeret arbejdskraft.

»Det er katastrofalt, at nogen vælger Øresund fra som region og Danmark fra i det hele taget, fordi vi har fået et stempel på os. Det koster i den grad det danske samfund penge, og det tager lang tid at genopbygge den goodwill,« siger han.

Dansk debat er »lige lovlig hård«

En anden borgmester i Skåne, Lunds Mats Helmfrid, der er medlem af det konservative parti Moderaterna, mener ikke, man udelukkende kan give udlændingestramningerne skylden for, at Øresundsregionen ikke er endt som planlagt.

»Men jeg synes, at debatten i Danmark er lige lovlig hård,« siger Mats Helmfried, medlem af det konservative parti Moderaterna.

Det samme argument har andre fremtrædende svenske politikere har brugt inden for kort tid, blandt andet miljøpartiet De Grønnes leder, Maria Wetterstrand.

Hun advarede i januar Riksdagen mod, at Sverige ligesom Danmark skulle blive »lukket og intolerant.«

Københavns overborgmester Frank Jensen (S) ønsker ikke at udtale sig om angrebet fra den anden side af Øresund, men i den nordligste danske del af regionen er Helsingørs borgmester Johannes Hecht-Nielsen (V) uenig i Ilmar Reepalus vurdering.

»Jeg mener ikke, man har fået forløst alle de planer, man havde for Øresundsregionen, og vi kan også konstatere, at de har en langt højere vækst i Sverige. Men jeg tror ikke, det har noget at gøre med udlændingereglerne,« siger venstremanden.B