Maksimum på varetægtsfængslinger på vej

Strafferetsplejeudvalget er netop kommet med en række forslag til, hvordan varetægtsfængslinger og sigtelser kan begrænses tidsmæssigt. Justitsministeren er parat til en lovændring.

Foto: Scanpix/Torben Christensen Fold sammen
Læs mere

Hvis en person er sigtet for kriminalitet, der maksimalt kan give seks års fængsel, så må vedkommende ikke være varetægtsfængslet i mere end seks måneder.

Det er et af forslagene fra Justitsministeriets Strafferetsplejeudvalg, der netop er kommet med en betænkning med en lang række anbefalinger til, hvordan langvarige varetægtsfængslinger og sigtelser kan begrænses.

Og justitsminister Lene Espersen (K) vil nu sende betænkningen i høring, og er parat til at komme med et lovforslag i løbet af dette folketingsår.

Må ikke hindre efterforskning
- Jeg er meget glad for, at Strafferetsplejeudvalget nu er kommet med en række gennemarbejdede forslag til yderligere tiltag, som vil kunne medvirke til at begrænse den tidsmæssige udstrækning af sigtelser og varetægtsfængslinger, siger ministeren i en pressemeddelelse.

Hun understreger imidlertid, at en lovændring ikke må tilsidesætte hensynet til en grundig og effektiv efterforskning og kriminalitetsbekæmpelse.

Strafferetsplejeudvalgets forslag lyder blandt andet også på, at varighedsgrænserne for varetægtsfængslinger er endnu kortere for unge under 18 år, og at lovkravene til varetægtsfængslinger skærpes.