Makaber padde-video hjalp ikke naturvenner

Miljøstyrelsen har afgjort, at By & Havn ikke har truet dyre- og plantearter på Amager Fælled, da man lavede miljøundersøgelser. Borgergruppen har i dag sendt en klage over svaret på deres klage. Padde-gate fortsætter.

Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Miljøstyrelsen har afvist tv-kokken og borgergruppen Amager Fælleds Venners klage over, at maskiner fra By & Havns har truet dyre- og plantearterne i det område på Amager Fælled, der kaldes Strandengen.

Det mildnede således ikke Miljøstyrelsen, at Kikolaj Kirk i august lagde makabre optagelser af døde frøer og padder på Facebook for at vise, at By & Havn angiveligt er ved at ødelægge bestande af dyre- og plantearter i området.

I videoen spørger en indigneret Nikolaj Kirk direkte henvendt til overborgmester Frank Jensen:

»Kære Frank Jensen, kan du stå model til den måde By & Havn nedslagter vores natur på?«

Et bæltekøretøj fra By & Havn havde ryddet et område, så der kunne tages jordprøver og laves miljøundersøgelser. Men altså ikke påvirket arternes eksistens på det omstridte areal, mener Miljøstyrelsen. Det drejer sig blandt andet om stor og lille vandsalamander, grøn og spidssnudet frø.

»Der er derfor ikke sket en overtrædelse af artsfredningsbekendtgørelsen,« skriver styrelsen i sin afgørelse til Amager Fælleds Venner.

Miljøstyrelsen pointerer dog over for By & Havn, at undersøgelser i fremtiden bør tilrettelægges, så fredede arter påvirkes mindst muligt. For eksempel ved at vente til efter padder er gået i dvale eller foretage indledende bortskræmning.

Amager Fælleds Venner er selvsagt ikke tilfredse med afvisning af deres klage. Onsdag morgen sendte man derfor en klage til Miljøstyrelsen. heri klager man over, at Miljøstyrelsen ikke har taget de aktuelle forhold på Strandengen i betragtning. Man mener for eksempel, at den afgræsning, der hidtil har sørget for, at holde vegetationen nede og dermed gavnet padders og frøers levevilkår, ikke længere er tilstede, og derfor truer dyrene.

By & Havn har ladet vegetationen vokse for at kunne indsamle frø til såning andre steder på Amager Fælled.

Steffen Rasmussen fra Amager Fælleds Venner:

»Vi er skuffede, men sådan er spilereglerne jo. Men havde man ventet to måneder med at rydde arealet derude, så var padder og frøer gået i hi, og så havde vi ikke haft det her problem. Vi føler ikke, Miljøstyrelsen har taget os rigtig alvorligt, og har derfor sendt en klage over deres afgørelse. Så må i diskutere, hvad vi så kan gøre.«