Mail bag sigtelse af spindoktor

Det var efter alt at dømme en beskrivelse af en lydfil, der har fået politiet til at sigte tidligere forsvarsminister Søren Gades daværende spindoktor.

Advokat, Anders Hvass, forsvarer for Jacob Winther udtaler sig til pressen foran byretten, efter Søren Gades tidligere spindoktor er sigtet for at have lækket fortrolige oplysninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var en mail, der fik politiet til at sigte tidligere forsvarsminister Søren Gades (V) daværende spindoktor, Jacob Winther, i den såkaldte lækagesag.

Det kom frem i Københavns Byret torsdag eftermiddag.

Winther er sigtet for, at det var ham, der i 2007 lækkede til TV2's Rasmus Tantholdt, at Søren Gade ville sende danske jægersoldater til Irak.

Læs også: Winther behøver ikke at frygte for sit job

Det var filminstruktør Christoffer Guldbrandsen, der i januar i år fremsatte beskyldninger mod Winther for at stå bag lækagen, og siden har hans advokat, Anders Németh hævdet at have beviser for den påstand i form af en lydfil.

Og det er tilsyneladende en beskrivelsen af lydfilens indhold, som er sendt fra Németh til anklagemyndigheden i august måned. Og det fik politiet til at beslutte, at Jacob Winther skal sigtes.

Ifølge Jacob Winthers forsvarer, Anders Hvass, kan selve lækagen dog stamme fra en samtale mellem Søren Gade og en dansk lejrchef i Irak om udsendelsen af danske jægersoldater.

Læs også: Lækagesag kan give streng straf

En samtale, der skulle have foregået, mens Gade var på besøg i Irak. Og som vel at mærke blev overhørt af flere journalister, herunder Rasmus Tantholdt fra TV2.

Der er dog ikke nogen af de andre - blandt andre medrejsende journalister - der kan bekræfte samtalen mellem Søren Gade og lejrchefen. Den eneste, der tilsyneladende har fortalt politiet om samtalen, er den daværende chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, som var med på rejsen. Det fortalte advokat Anders Hvass under retsmødet.

Sigtet efter tung paragraf

Det er ikke blot straffelovens almindelige paragraf om at viderebringe fortrolige oplysninger, som Jacob Winther skal sigtes for at overtræde.

Under torsdagens retsmøde i Københavns Byret oplyste anklageren, at Winther skal sigtes efter paragraf 152 stk. 2, der taler om særligt skærpende omstændigheder, som kan hæve straffen fra de normale seks måneder til to års fængsel.

Læs også: Forsvarsminister tavs om lækage-sigtelse

Ifølge Winthers advokat, Anders Hvass, er der kun én forklaring på det.

- Man kan kun sigte ham efter stk. 2, for ellers er sagen forældet. Den sag bør droppes, sagde advokaten i retten.

Formelt er Jacob Winther ikke sigtet endnu. Det vil han først blive, når han næste gang skal til afhøring hos Københavns Politi. Han er dog at betragte som sigtet og er derfor udstyret med en advokat, oplyste anklageren, politiadvokat Dorit Borgaard i retten.

/ritzau/