Magten i Danmark fordeles skævt – og til Socialdemokratiets og Venstres fordel. Tingene fungerer, hævder begge partier

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier fra ind- og udland.

»Vi siger ikke, at intet kan laves om, men umiddelbart synes jeg, at vores valgsystem fungerer ret godt,« siger indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S), som har ansvaret for valgafvikling, efter to valgforskere har peget på en skævhed i magtfordelingen, som favoriserer S og V. (Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Olafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til overblikket og en ny uge, som for flere danskeres vedkommende byder på efterårsferie.

Til dig, for hvem det ikke er tilfældet: velkommen tilbage fra weekend.

Vi har orienteret os blandt dagens vigtigste historier, så du ikke behøver, og i dag skal det handle om vagter, som forventes at stå stille ved indbrud, tvungne kønskvoter og endnu et vildt år for bolighandler, som til gengæld ser ud til at tabe fart nu – læs med længere nede.

Allerførst skal vi imidlertid runde en skævhed, som alle ikke mener er nødvendig at rette op på.

Det er også muligt at lytte til overblikket herunder.

Magten fordeles skævt

Overblikkets første historie er Jyllands-Postens tophistorie denne mandag, hvor nogle af Folketingets mindre partier vil rette magtens skævheder ved at justere måden, hvorpå magten fordeles til kommunalvalg.

Ønsket kommer i kølvandet på, at to valgforskere søndag i samme avis konkluderede, at det nuværende system ikke fungerer godt nok.

Den benyttede metode, bedre kendt som den D'Hondtske metode, har nemlig en tendens til at favorisere de to største partier, Socialdemokratiet og Venstre, i mandatfordelingen.

Heldigvis findes der en metode, siger valgforskerne, som kan rette op på stort set alle de eksisterende skævheder og sikre, at magtsammensætningen i højere grad afspejler, hvordan borgere i landets kommuner rent faktisk har stemt.

Så hvad siger Socialdemokratiet og Venstre til at justere på tingene, spørger Jyllands-Postens journalister og bliver mødt med skepsis fra henholdsvis indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) og kommunalordfører Anni Matthiesen (V).

Det nuværende valgsystem fungerer egentlig ret godt, argumenterer de.

Er det, fordi Venstre vinder på systemet i dag, at du er forbeholden ved at ændre det?

»Nej, det er mere, fordi jeg mener, tingene har fungeret i mange, mange år,« svarer Anni Matthiesen.

Læs hele historien her.

Borgmestre er klar til vagtværn

Også i dag beskæftiger Berlingske sig med ubudne gæster i Nordsjælland, hvor mange borgere har oplevet at komme hjem til et hjem, der er blevet endevendt af indbrudstyve.

Flere steder har man imidlertid besluttet, at nok er nok, og eftersom politiet ikke har formået at dæmme op for den kedelige statistik, erklærer flere borgmestre sig nu klar til at indføre de kommunale vagtværn, som et politisk flertal på Christiansborg muliggør.

»Vi vil oprette vores eget vagtværn i Gentofte, fordi vores borgere har et alvorligt problem – ikke fordi vi i kommunen går og drømmer om at påtage os opgaven,« som borgmester i Gentofte Kommune Michael Fenger (K) siger til Berlingske.

Men, spørger journalisterne i artiklen, hvad skal vagten stille op, den dag vedkommende står ansigt til ansigt med en indbrudstyv.

Borgmesterens svar?

»Stå stille og ikke gøre noget.«

Hvis du er nysgerrig på, hvad formålet med den øvelse er, kan du læse mere her.

Rekordernes boligår

Vi forbliver i Berlingske-regi, hvor vi i dag kan fortælle, at 2021 kan blive et nyt rekordår for boligsalg.

I hvert fald går det hu hej vilde dyr med bolighandlerne her til lands – og det selvom coronaåret 2020 slog alle hidtidige rekorder med over 107.000 handler.

Nye tal fra Boligsiden viser således, at handelsaktiviteten indtil videre har været endnu højere i 2021.

»Vi ser det som done deal, at 2021 bliver det højeste antal handler nogensinde,« siger Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, således.

Noget tyder til gengæld på, at hvis man som boligejer pønser på at sælge og ønsker at lykkes med sit foretagende i samme fart som hidtil, er det om snart at slå til.

I hvert fald forventer cheføkonomen et helt andet salgstempo i 2022.

»Coronaens positive påvirkning på boligmarkedet er fordampet, renterne steget og priserne kommet op i et niveau, hvor færre danskere har både mulighed for og lyst til at være med,« siger Jeppe Juul Borre:

»Derfor forventer vi langtfra, at det bliver tilnærmelsesvis samme handelsniveauer som i 2021.«

Læs artiklen her.

Sten finansierer Taleban

En karakteristisk blå smykkesten, lapis lazuli, bliver solgt i Danmark og resten af Europa, selvom den er med til at finansiere den islamistiske bevægelse Taleban.

Det skriver Information, som med historien skyder en ny serie »Talebans blå guld« i gang.

Stenen, som bliver markedsført for dens energier og helende egenskaber og benyttet i smykker, udvindes nemlig primært fra bjergene i det nordøstlige Afghanistan.

»Hvis man i dag importerer ikke bare lapis lazuli, men enhver form for mineral fra Afghanistan, så understøtter man Taleban. Det var i hovedsagen tilfældet før Kabuls fald, men er det i endnu større grad nu, hvor Taleban har fuld kontrol over mineindustrien,« siger Stephen Carter, programchef i Afghanistan for Global Witness.

Læs historien her.

Smykkestenen lapis lazuli er smuk med sin blå farve, men har i årevis finansieret Taleban, skriver Information. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHANNES EISELE.

Radikal holdningsændring

Kvinder indfinder sig for langsomt i landets bestyrelser, og det får nu De Radikale til at ændre kurs og erklære sig parat til at indføre tvungne kvoter.

Det skriver Berlingskes Mette Dalgaard.

»Det går simpelthen for langsomt med ligestillingen, og vi har ændret holdning til kvotespørgsmålet i en erkendelse af, at tingene ikke sker af sig selv. Der er ikke tid til at vente på det længere,« siger partiets ligestillingsordfører Samira Nawa, der inden længe vil fremsætte et beslutningsforslag herom.

Det er blandt andet udmeldinger fra erhvervslivets aktører, som har skubbet til holdningsændringen i partiet, fortæller Nawa.

»Jeg er meget påvirket af at kunne læse, hvordan ret væsentlige navne nu efterspørger kvoter og beder os på Christiansborg om at handle. Derfor mener jeg også, at vi nu skal på banen.«

Historien finder du her.

Traditionen tro skal vi også runde, hvordan coronasituationen i Danmark tager sig ud netop nu, og det fremgår af nedenstående skema.

Tak, fordi du læste med. Hav en rigtig god mandag.

Følg Morgenposten på mobil