Magasin: Unge mangler praktisk viden om sex

Mange danske unge mangler viden om sex, de kan bruge i hverdagen, viser en undersøgelse fra ungdomsmagasinet Vi Unge.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Jeg skal se ham på lørdag, hvad gør jeg?

De konkrete spørgsmål fylder altid meget, når medarbejderne på Vi Unge tømmer magasinets sexbrevkasse. De unge hører en masse om blomster og bier, men den praktiske viden halter.

Vi Unge modtager hvert år mere end 1000 henvendelse fra unge tvivlere. I forbindelse med den netop overståede seksualundervisningskampagne har magasinet kategoriseret og optalt de mange spørgsmål, der er landet i brevkassen gennem årene. Resultatet er blevet en top 5 over de hyppigst stillede spørgsmål, og tendensen er klar:

- De vil meget gerne have noget, de kan bruge i hverdagen. Jeg har for eksempel lige svaret på, hvordan man finder den rigtige kondomstørrelse,” siger Rikke Rudbæk, der er journalist på Vi Unge.

Den type svar giver hun tit. Omstændighederne omkring seksualundervisningen i folkeskolen er en del af forklaringen, mener hun. De spørgsmål, der rumsterer mest i de unges hoved, er tit meget personlige. Derfor kan det være svært at stille dem, mens kammeraterne lytter.

- Når man er teenager vil man jo helst være som de andre, og så skal der jo meget mod til at række hånden op. De unge skriver tit til os, at de tror, de er den eneste, der ikke ved det. Tit har de derfor ikke engang turde spørge en veninde, siger Rikke Rudbæk.

Læs også: Sex på skoleskemaet - i gymnasiet og på Borgen

Den sidste uge har 185.000 danske skoleelever deltaget i Uge Sex-kampagnen. Formålet har blandt andet været at bringe seksualundervisningen tættere på elevernes hverdag.

Se Vi Unges top 5 over de mest stillede spørgsmål i sexbrevkassen her:

Onani: Hvordan gør jeg, og er det normalt?·
Orgasme: Hvordan føles det, og er jeg unormal, hvis jeg aldrig har prøvet det?·   
Første gang: Gør det ondt? Er jeg god nok i sengen? Hvad mon han tænker?·
Menstruation: Hvornår får jeg den? Hvorfor har jeg udflåd? Er jeg for sent/for tidligt på den i forhold til andre? Kan jeg bruge tampon, hvis jeg er jomfru?·
Krop: Er mine bryster store nok? Ser jeg forkert ud forneden? Hvad mon han tænker?