Mæslingevaccine beskytter mod farlig forkølelse

Børn som har fået MFR-vaccinen har færre indlæggelser med luftvejssygdommen RS-virus.

Når spædbørn indlægges med astmatisk bronkitis skyldes det oftest RS-virus, som slår hårdest til i vintermånederne. Fold sammen
Læs mere
Foto: NILS MEILVANG

Danske børn, som har fulgt børnevaccinationsprogrammet uden at få MFR-vaccinen har en højere risiko for at blive indlagt med den alvorlige RS-virus. Det viser ny forskning fra Statens Serum Institut, der tidligere har vist at MFR-vaccinerede børn generelt har færre indlæggelser. Nu er denne ønskede vaccine-bivirkning også undersøgt for en specifik sygdom, som rammer mange småbørn.

»Risikoen for at blive indlagt med RS-virus er 22 procent lavere for de børn som er MFR-vaccinerede,« siger ph.d. Signe Sørup, Grundforskningsfondens Center for Vitaminer og Vacciner ved Bandim Health Project, Statens Serum Institut.

RS-virus, respiratorisk syncytialvirus,  er den hyppigste enkeltårsag til indlæggelser hos børn under 4 år. De fleste danske børn vil være smittet mindst én gang med RS-virus inden de er fyldt to år.

Man bliver ikke immun mod RS-virus af at have haft sygdommen, men kan godt smittes senere. Hos større børn og voksne vil sygdommen som regel kun give samme symptomer som en forkølelse og man kan således have sygdommen og smitte småbørn uden at vide det. Undersøgelsen har set på 168.000 børn, hvoraf 887 børn i årene 1998 til 2003 var indlagt på danske sygehuse med en alvorlig luftvejsinfektion og med mikrobiologiske prøver fik konstateret, at det skydltes RS-virus. Der var en femtedel færre af børnene med MFR-vaccination, som var indlagt med RS-virus, end af de børn, der ikke var vaccinerede.

»Vi ved ikke, om der er færre indlæggelser fordi børnene slet ikke bliver smittede med sygdommen, eller den har et mildere forløb, når man er beskyttet med MFR-vaccinen,« siger Signe Sørup.

I Danmark bliver det store flertal af børn MFR-vaccinerede, og det er ikke tilfældigt hvem der ikke bliver det. Det kan være et bevidst fravalg fra forældrenes side. Eller den manglende vaccination kan være en følge af andre forhold i familien, der også giver øget risiko for sygdom.

For at jævne mulighederne for skævvridning har forskerne kun taget børn med, som har fået de første tre vaccinationer i børnevaccinationsprogrammet.

»Vi har set på børn, der grundlæggende er rimeligt sunde og raske, og vi prøver at gøre grupperne så ens som muligt. Vi har søgt at rense for forstyrrende faktorer som mors rygning i graviditeten, socialgruppe, fødselsvægt og en lang række andre biologiske og sociale faktorer, som kunne have betydning for risikoen for ikke bare at få, men også blive indlagt med RS-virus,« siger Signe Sørup

De tre første vaccinationer i det danske børnevaccinationsprogram gives, når barnet er 3, 5 og 12 måneder gammelt. Alle tre gange er det en kombivaccine, der bl.a. beskytter mod polio, stivkrampe, difteri og kighoste. Der er tale om inaktiveret virus og bakterier, mens MFR-vaccinen indeholder levende virus, der er svækket. Det menes at kun de levende vacciner har effekt på andre sygdomme end den, man vaccinerer imod.

Resultatet af undersøgelsen står ikke alene. De samme forskere har tidligere vist, at MFR beskytter generelt mod andre infektionssygdomme.

Der er dog ikke tale om et lodtrækningsforsøg, som ville være det bedste til at vise en effekt. Alle danske børn har jo gratis adgang til hele børnevaccinationsprogrammet og ingen skal forholdes vacciner - selv i videnskabens tjeneste.

Men i Guinea-Bissau er lavet et egentlig lodtrækningsforsøg, hvor en mæslingevaccine er givet enten på det normale tidspunkt i forhold til tilbuddene, eller tidligere end normalt. Og i Guinea-Bissau er vacciner virkelig alvor: Der viste sig at være lavere dødelighed hos de børn, der var tidligt mæslinge-vaccinerede.

I Danmark tilbydes MFR når barnet er 15 måneder gammelt. Langt de fleste alvorlige tilfælde af RS-virus optræder dog hos børn under 1 år, og effekten i den aldersgruppe kendes derfor ikke.

Resultatet er publiceret i tidsskriftet Vaccine: Measles–mumps–rubella vaccination and respiratory syncytial virus-associated hospital contact