Mæslinger rykker tættere på – nu kan 100.000 voksne få gratis vaccine

For at forebygge mæslingeudbrud vil regeringen give 100.000 voksne danskere, der ikke er vaccineret mod mæslinger, gratis mulighed for at få en MFR-vaccination.

Før MFR-vaccinen blev indført, fik 98 procent af befolkningen mæslinger, inden de nåede voksenalderen, og derfor er mange fra de årgange immune over for mæslinger. I dag vaccineres godt 94 procent af børneårgangene mod mæslinger, fåresyge og røde hunde. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN SULLIVAN

For et år siden blev mæslinger erklæret for udryddet i Danmark, og der har ikke været et dansk mæslingedødsfald siden 1989. Alligevel tilbyder regeringen om få måneder en gratis MFR-vaccination til de voksne danskere, der ikke er immune over for børnesygdommen.

Det drejer sig om cirka 100.000 danskere, der enten ikke har haft mæslinger som børn eller ikke er blevet vaccineret. Lidt over halvdelen er de ældre årgange, mens den anden del af de ikke-immune er folk født mellem 1995 og 1999, hvor en andel ikke er MFR-vaccineret.

»I Danmark isoleret er mæslinger elimineret, men vi kan se, at der har været større mæslingeudbrud i vores nabolande. Det er baggrunden for, vi vurderer, at der er et behov for voksne, der ikke har fået vaccinen, skal tilbydes den. Vi risikerer, at folk, der er på weekendferie i Sverige eller Thailand – steder hvor der er et udbrud i større eller mindre omfang – hiver smitten hjem,« siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Nye tal fra Verdenssundhedsorganisationen WHO viser, at antallet af smittede med mæslinger i Europa steg voldsomt i 2017. Bl.a. har lande som Rumænien, Italien, Norge og Tyskland været ramt af mæslingeepidemier.

Artiklen fortsætter under grafikken

 

PLO: Det kan løbe løbsk

Det bliver landets praktiserende læger, der skal give de gratis vacciner, og uden at kende de præcise rammer endnu, er de hos Lægeforeningen overvejende ­positiv over for regeringens initiativ.

»Det lyder som sådan meget fornuftigt. Men jeg håber ikke, der bliver lagt op til, at alle over 38 år kommer styrtende. Så løber det løbsk,« siger Michael Dupont, næstformand i Lægeforeningen.

For ham giver det mest mening at give årgangene fra slutningen af 1990erne mulighed for gratis vacciner.

»Dem, der er født inden for børnevaccinationsprogrammet, kan man finde på Sundhedsregistreret, så det er ret ligetil. Men ligger det fyrre år tilbage, og kan man ikke huske, om man har haft sygdommen, så bliver det sværere. Derfor tror jeg mest på, at man kan ramme de yngre årgange med det her tiltag,« siger Michael Dupont.

Mæslinger smitter gennem luften og viser sig først i form af kraftig forkølelse, øjen­betændelse og feber. Herefter kommer de ­karakteristiske røde knopper. De fleste bliver raske efter en periode i sengen, men en del kan få mere alvorlige komplikationer i form af mellem­øre-, lunge-, eller hjernebetændelse.

Mange er immune over for mæslinger

Palle Valentiner-Branth, afdelingslæge hos Statens Serum Institut, kan også godt se logikken i tilbuddet om gratis MFR-vacciner.

»Det er en god idé, absolut. For at øge immuniteten herhjemme og for at man ikke får en uheldig souvenir med hjem, når man er uden for den danske andedam. Man skal huske, at mæslinger er en meget smitsom sygdom,« siger Palle Valentiner-Branth.

Ifølge ham er det særligt børn, ældre eller immun­svækkede, der lider under, at resten af befolkningen kan smitte. Derfor er det vigtigt at sikre en »flokimmunitet«, hvor over 95 procent af befolkningen er vaccineret. For hvis at en vaccine skal udrydde en sygdom, kræver det flokimmunitet.

»WHO anslår, at MFR-vaccinen på verdensplan har sparet 20 millioner dødsfald siden 2000, og det er egentlig helt basalt set grunden til vaccinere,« siger Palle Valentiner-Branth.

Børneversionen af den gratis MFR-vaccination har netop rundet sit 30 års-jubilæum i Danmark: I 1987 blev MFR-stikket en del af børnevaccinationsprogrammet, og det fik antallet af mæslingetilfælde til at falde drastisk.

Før MFR-vaccinen blev indført, fik 98 procent af befolkningen mæslinger, inden de nåede voksenalderen, og derfor er mange fra de årgange immune over for mæslinger.

I dag vaccineres godt 94 procent af børneårgangene, men fra tid til anden er der tilfælde af mæslinger. En sådan epidemi var for seks år siden årsag til, at man forsøgte sig med en periode, hvor voksne mellem 18 og 38 år kunne få en gratis MFR-vaccine. Godt to procent tog dengang imod tilbuddet – nu håber sundhedsministeren på flere interesserede:

»Vi skal ikke kunne sige, om det bliver det samme, men det er vores bedste sammenligningsgrundlag. Vaccinen her er et tilbud, og vi tvinger ikke folk til det. Men vi håber selvfølgelig på større tilslutning denne her gang, for det handler om at sikre en bedre og en større dækning,« siger Ellen Trane Nørby.

De første gratis MFR-stik vil blive udført af ­lægerne 1. april.