»Mærsk fortjener i den grad at få en plads opkaldt efter sig i København«

De Konservative i København vil have opkaldt en stor plads i Nordhavnen efter Mærsk Mc-Kinney Møller. Eller et andet sted i byen. Men Enhedslisten mener, at det er mere oplagt, at rederen får en vej eller plads opkaldt efter sig i sin hjemkommune Gentofte.

Mærsk Mc-Kinney Møller døde i 2012 i en alder af 98 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Han har bragt vækst og velstand til København, han har bidraget til byens kultur- og folkeliv, og derfor er det kun ret og rimeligt, at byen kvitterer med at opkalde en plads efter ham.

Er der en, der fortjener en plads i København, er det nemlig salig skibsreder, direktør, mæcen med mere, Mærsk Mc-Kinney Møller, lyder det fra de Konservative i Københavns Kommune, der derfor vil arbejde politisk på at få opkaldt pladsen ved Metro-byggeriet i Nordhavn efter rederen, der døde i 2012.

Ifølge gruppeformand, Jakob Næsager, er det »oplagt« med en Mærsk Mc-Kinney Møller Plads eller måske en Mærks Plads i København. Han ser gerne, den kommer til at ligge der, hvor Nordhavn Metrostation er ved at blive bygget - over for Nordhavn Station - med åbning i 2019.

»Det er en central plads, indgangen til en ny bydel med 40.000 arbejdspladser og 40.000 boliger. Det bliver bypladsen i bydelen,« fortæller Jakob Næsager.

Hvorfor skal han have en plads nu og i Nordhavn?

»Det er rettidig omhu,« siger han:

»Flere af gaderne i området er opkaldt efter internationale havnebyer. Han grundlagde et af verdens største rederier, og der er en containterterminal og krydstogthavn i området. Den internationale skole, som han har doneret til byen, ligger også lige ved siden af.«

Ifølge Jakob Næsager har rederen »givet så meget til byen« i form af donationer og fondsmidler. Ud over den internatinale skole fremhæver han bl.a. Operaen, Inderhavnsbroen, renoveringen af Fælledparken i 2015 og helikopterlandingspladsen på Rigshospitalet.

»Han har betydet så meget for Danmark og København. Han har skabt mange arbejdspladser og dermed betydet meget for mange familier. Han fortjener i den grad at få en plads opkaldt efter sig i København,« mener Jakob Næsager.

Jakob Næsager insisterer dog ikke på, at pladsen skal ligge i Nordhavnen. Den kan også ligge andre steder i byen, siger han og opfordrer Berlingske læsere til at give deres mening om placeringen en af eventuel plads til kende.

Pladsen med metrobyggeriet har dog allerede fået et navn, Nordhavns Plads. Men det betragtet Jakob Næsager som en arbejdstitel, og da ingen endnu har adresse på pladsen, er der intet i vejen for i stedet at opkalde den efter den store erhvervsmand.

Men ifølge teknik- og miljøborgmester og formand for kommunens vejnavnenævn, Morten Kabell (Ehl), er navnet Nordhavns Plads allerede politisk vedtaget og dermed på plads. Dertil kommer, at det af hensyn til bl.a. metropassagererne giver mest mening, at Nordhavn Metrostation ligger på Nordhavns Plads, mener han.

Personligt havde han dog hellere set, at pladsen som andre gader og pladser i området havde fået navn efter en international havneby.
Ifølge Morten Kabell har Gentofte Kommune »lagt billet ind« på at at benytte Mærsk Mc-Kinney Møllers navn til en vej eller plads.

»Det var også der han boede, så det er jo oplagt,« siger han.