Mærkevaretøj forgifter vores vand

Et giftigt kemikalie, som er forbudt til tøjproduktion i EU, skylles ud i vores vandløb, når vi vasker vores mærkevaretøj.

Tøj fra Abercrombie & Fitch og andre mærkevarer som Calvin Klein, Ralph Lauren og H&M indeholder i visse tilfælde nonylphenol ethoxylat (NPE), som er særdeles giftigt for miljøet, når det bliver vasket ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: BENOIT TESSIER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mærketøj fra Abercrombie & Fitch, Ralph Lauren, H&M og ni andre internationale tøjmærker udleder det giftige, hormonforstyrrende kemikalie nonylphenol, når vi vasker det.

Det viser en ny rapport fra Greenpeace, "Dirty Laundry: Reloaded", som udgives i dag.

Greenpeace har indkøbt tøj fra 12 forskellige store tøjbrands i forskellige butikker over hele verden, og har testet tøjet for indholdet af nonylphenol ethoxylat (NPE). Resultatet af disse tests blev udgivet sidste efterår.

Nu har Greenpeace målt indholdet af NPE efter en simuleret, almindelig husholdningsvask. Når NPE sidder i tøjet, er der nemlig ikke noget, der tyder på, at det er giftigt, men når kemikaliet forlader vaskemaskinen, nedbrydes det til det giftige og svært nedbrydelige nonylphenol, som ophober sig i slammet fra rensningsanlæggene og ender i vores vandløb og søer, hvor dets hormonforstyrrende egenskaber er skadeligt for fiskebestanden.

- Ifølge EU-lovgivning har der været et forbud mod at bruge kemikaliet til tøjproduktion i Europa siden 2005. Men vi finder det stort set overalt i Europa i søer, floder og åer. Nonylphenol ophober sig i fødekæden og øger risikoen for fosterskader og barnløshed, siger Erik Albertsen, kemimedarbejder i Greenpeace.

Og det er faktisk ganske unødvendigt. Kemikaliet kan nemlig nemt erstattes med et ufarligt kemikalie med de samme egenskaber, siger Erik Albertsen.

- Der er bare ikke nogen, der har bedt tøjfabrikanterne i Asien om at bruge et andet kemikalie. Så det er god, gammeldags konservatisme, der gør, at man fortsat bruger det, siger han.

Miljøstyrelsens vaskeråd
Nonylphenol ethoxylat er blot et af mange stoffer, der findes i vores tøj. I september 2011 lancerede Miljøstyrelsen således en kampagne, der opfordrede danske forbrugere til at vaske deres nyindkøbte tøj, før de tog det i brug, for at fjerne eventuelle kemikalierester, såsom farvestoffer og formaldehyd. Vaskerådet kan ses på Miljøstyrelsens hjemmeside under 'Tips om tøj'.

- Når vi opfordrer til at man vasker sit tøj før brug, er det for at nedsætte den direkte kemikaliebelastning for forbrugeren. Det, Greenpeace fokuserer på her, er miljøhensyn, siger biolog og sagsbehandler Sidsel Dyekjær fra Miljøstyrelsen.

Man skal dog ikke fortvivle totalt, hvis man som forvirret forbruger gerne både vil tage hensyn til sin egen hud og dens direkte kontakt med kemikaliefyldte tekstiler - OG miljøet. Man kan for eksempel bare købe miljømærket eller økotex-mærket tøj, siger Sidsel Dyekjær.

Og det kan være, det lysner yderligere.

NPE er nemlig med på Miljøstyrelsens "Liste over uønskede stoffer", fortæller Dyekjær.

I løbet af de næste fire år skal hele listen vurderes af myndighederne med henblik på yderligere regulering. Samtidig er Sverige i gang med at vurdere, om der er grundlag for EU-regulering af NPE i tekstiler. Går det igennem, skal tøjfirmaer som H&M og Adidas stille yderligere krav til deres leverandører omkring indholdet af NPE i tekstilerne.

Noget, en del importører dog allerede gør frivilligt, fortæller Sidsel Dyekjær.