Mændene har magten i Folketinget

Der er ikke ligestilling i Folketinget, hvis man ser på kønsfordelingen i de vigtige udvalg, hvor de mest magtfulde stadig domineres af mænd.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En kvindelig statsminister og tre kvindelige partiformænd kunne tyde på, at der er reel ligestilling i dansk politik, men det er kun på overfladen, skriver Jyllands-Posten.

Ligestillingen har det ikke godt i Folketinget, og skævheden kan ikke kun forklares med, at der er flere mænd end kvinder valgt ind.

Finansudvalget, som er Folketingets mest magtfulde, har ikke et eneste kvindeligt medlem.

I det måske mindst magtfulde udvalg vedrørende Etisk Råd er der til gengæld ikke en eneste mand.

De to udvalg afspejler den generelle kønsfordeling i samtlige af Folketingets udvalg, viser en optælling, som avisen har foretaget.

Økonomiprofessor Nina Smith fra Aarhus Universitet er ikke overrasket.

»I de seneste 10 år er det gået tilbage med ligestillingen i Danmark. Vi bliver mere og mere stereotype i vores kønsroller, modsat resten af verden, der bevæger sig tættere og tættere på en ligestilling,« siger hun.

I Udenrigspolitisk Nævn, som er et andet af Folketingets mest magtfulde udvalg, er der dobbelt så mange mænd som kvinde. Det samme gælder Europaudvalget, hvor der sidder 20 mænd og ni kvinder.

I blot fire udvalg er kvinderne repræsenteret med mere end dobbelt så mange medlemmer som mændene.

Og det har betydning, mener Tim Knudsen, der er professor i statskundskab og forsker i forvaltning:

»Folketingets udvalg er meget, meget vigtige for lovgivningsarbejdet, og hvis man ønsker at gøre sin indflydelse gældende, er det et centralt sted at gøre det. Det er en vigtig politisk arena.«

Drude Dahlerup, der er professor i statskundskab ved Stockholms Universitet og har forsket i forholdet mellem magt og køn i Norden, er overrasket.

»Det er et klart tilbageskridt for ligestillingen, der ellers i årtier er gået i den rigtige retning,« siger hun til Jyllands-Posten.