Mænd taler nødigt om skilsmissen

De danske mænd er langt dårligere til at søge hjælp til at komme over skilsmissen end kvinder. Det viser helt nye tal, der også afslører, at mens mænd i højere grad klarer sig selv, tyr kvinder gerne til en snak med veninderne eller familien.

MODELFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Evensen

Huset skal sælges, fælleskontoen skal splittes, selvtilliden skal styrkes, og en fejde om børnene kan begynde. Problemerne, der opstår ved en skilsmisse, kan være mange. Alligevel viser en ny undersøgelse lavet af Epinion for Danske Familieadvokater, at de danske mænd er meget dårligere til at opsøge hjælp end deres ekskoner, der til gengæld er flittige til at søge støtte, råd og praktisk hjælp.

Ifølge tallene har mere end hver tredje mand ikke rådført sig med nogen i forbindelse med sin skilsmisse, mens blot hver tiende kvinde har valgt at holde sine kvaler for sig selv.

»Mænd har en måde at løse deres problemer på, som går ud på, at de skal klare sig selv. Problemet er bare, at det ikke er den bedste måde at klare sig ud af en skilsmissesituation på, fordi man er i krise og dermed ikke særligt nuanceret i sin måde at handle på,« siger chefpsykolog på Rigshospitalet Svend Aage Madsen.

Han peger på, at mænd generelt er dårligere til at søge hjælp end kvinder, fordi de ikke færdes de steder, hvor der findes informationer om blandt andet skilsmisseforløb.

»Med ligestillingen er der kommet mange udfordringer, som mænd historisk set ikke har set før - eksempelvis kan de ikke bare beholde børnene. De er også ofte underinformerede om, hvilke hjælpesystemer, der findes, fordi der sjældent optræder informationer om at være i krise og skilsmisse i de medier, som mænd oftest bruger,« siger Svend Aage Madsen.

En af de foreninger, der især oplever mændenes tilbageholdenhed, er Danske Familieadvokater. Formand Helle Larsen fortæller, at foreningen ofte oplever, at mændenes henvendelser kommer på et tidspunkt, hvor deres sager er blevet så indviklede, at de ikke længere selv kan se sig ud af dem.

»Alt for ofte kommer mændene først, når alt er brændt sammen, og de står i en situation, de ikke længere kan overskue. Problemet er, at så er der nogle ting, man ikke kan nå at få repareret på, og som kan blive meget dyre at skulle rette op. Så vi ville ønske, at de her mænd kom meget før, så vi kunne give et realistisk juridisk billede af, hvilke muligheder de har efter et brud,« siger Helle Larsen.

Undersøgelsen viser desuden, at 34 procent færre mænd end kvinder søger råd hos deres venner, og at det ligeledes er kvinderne, der er bedst til at søge hjælp fra bankrådgivere og ejendomsmæglere.