Mænd strømmer til krisecentre

Krisecentre for mænd melder om stigende behov.

- Jeg vil skilles.

Når de fatale ord falder fra konen eller kærestens læber, sender det ofte den uforberedte mand ud i sit livs krise. Og i stadig større grad går turen forbi et af landets få krisecentre for mænd,skriver URBAN fredag.

Det nyåbnede Mandecentret i København har på kun tre måndeder haft 60 mænd i samtaleforløb. Hertil kommer næsten lige så mange, der har modtaget rådgivning over telefonen.

- Vi har rimeligt travlt, fortæller specialkonsulent Winnie Berndtson, der har analyseret henvendelserne siden 1. september.

Hun fortæller, at de fleste opkald kommer fra mænd, der endnu ikke er røget ud i misbrug eller arbejdsløshed.

- Det er håndværkere, it-chefer, bankfolk... Helt almindelige mænd, som oplever, at deres verden styrter sammen i forbindelse med skilsmisse eller parforholdsbrud. De kommer til os, når de ikke kan længere. De er så kede af det, at de til sidst får det fysisk dårligt, siger hun.

Mandecentret i København, der er det første center for mænd, hvor der er tilknyttet fuldtidsansatte, er et tre-årigt forsøg.

Til marts håber man på at kunne tilbyde 12 sengepladser. 20 mænd har allerede henvendt sig med boligproblemer på grund af skilsmissen.

- De bor i kolonihaver eller hos venner. Vi havde en mand, der ringede onsdag og sagde, at konen lige havde meddelt, at de skulle skilles. og at han skulle være ude i weekenden, fortæller Winnie Berndtson til URBAN.

I provinsen på landets to øvrige mandecentre, Horsens Krisecenter for Mænd og 'Stedet' i Fredericia, råder man sammenlagt over otte sengepladser. Også her melder man om fulde huse.

- Vi er fuldt booket op. Der er virkelig run på. Vi har fire sengepladser, men i perioder kunne vi fylde dobbelt så mange, fortæller Bjørn Medom Nielsen, bestyrelsesformand for 'Stedet'.

- Det undrer mig, at vi som den eneste region har to centre. Der bør være mindst et eller to krisecentre for mænd i hver region, siger han.

På Horsens Krisecenter For Mænd er antallet af overnatninger stigende hvert år. Sidste år var det på 839 overnatninger, mod 755 året før. I København har man på mændenes egen opfordring oprettet to samtalegrupper for mændene.

- Før åbningen troede vi ikke, at mænd gad at sidde i rundkreds og sige: 'Dav, jeg hedder Kurt, og jeg skal skilles'. Men mændene mangler ofte nogle at tale med, fordi det er kvinderne, der har vedligeholdt familiens netværk, fortæller Winnie Berndtson.

Svenske undersøgelser viser, at det i 80 procent af skilmisser er kvinden, der tager beslutningen om at blive skilt, oplyser URBAN. Kilde: Urban