Mænd presser kvinder til abort

Når mænd forsøger at presse deres partner til en abort, skal hun tænke sig godt om, før hun giver efter for presset. Sådan lyder rådet fra flere eksperter.

Foto: Scanpix/Bax Lindhardt

33 år, efter at den fri abort blev indført i Danmark, kniber det stadigvæk for nogle kvinder at få lov til at råde over deres egen krop.

En del danske kvinder oplever, at partneren forsøger at presse eller true dem til til at få foretaget en provokeret abort mod deres eget ønske.

Der findes ingen statistik for, hvor ofte kvinder vælger abort alene af hensyn til manden, men Mødrehjælpen kontaktes jævnligt af kvinder, der står i det dilemma.

- Kvinden føler ofte, at hun skal vælge mellem at få barnet, eller beholde partneren, fordi han truer med at gøre forholdet forbi, hvis ikke hun får foretaget en abort, siger socialrådgiver i Mødrehjælpen Hanne Zimling.

- Det kan godt være, at manden mener, det han siger, og at han vil gøre alvor af truslerne, men det kan også godt være, at det hele ender lykkeligt, hvis hun vælger at få barnet. Det kan være en helt naturlig reaktion for både mænd og kvinder at gå lidt i panik over udsigten til at skulle være forældre. Det kan godt være, at manden bare ikke lige kan overskue det og lige skal have lidt tid til at sunde sig. Vi prøver at hjælpe kvinderne til bedre at kunne tale med manden om, hvad det er, der eventuelt gør ham så bange, tilføjer socialrådgiveren.

Foreningen Retten Til Liv, der er modstander af fri abort og støtter kvinder til at gennemføre deres graviditet, får ofte henvendelser fra kvinder, der fortæller, at deres partner forsøget at presse dem til at få abort. Det fortæller foreningens landssekretær Ellen Højlund Wibe.

- Ofte truer de kvinden med at gå fra hende, men når kvinden efterkommer mandens krav, går han alligevel ofte fra hende, fordi hun forandrer sig, og forholdet bliver kølnet ned, fordi hun bagefter har svært ved at komme sig følelsesmæssigt. Derfor er det vigtigt, at parret får hjælp til at tænke konsekvenserne grundigt igennem, siger Ellen Højlund Wibe.

Også socialrådgiver og forfatter Tine Bryld, der i mere end 35 år har givet gode råd i radioprogrammet Tværs, kender problemstillingen. Hun mener ikke, man kan give et generelt råd, da kvindernes situation er forskellig.

- Men jeg ved, at hvis jeg helt vildt ønskede et barn, og min kæreste stillede mig over for valget: Enten får du abort, eller også skrider jeg, ville jeg sende ham ud af døren. Det er let nok for mig at sige, men for en kvinde, der af mange grunde er afhængig af kæresten, og som har en stor angst for at blive alene, er det måske et andet valg. Jeg tror dog ikke, hun i længden vil klare det. Vreden mod manden og sig selv kan ændre forholdet ganske betydeligt. Hvis kvinden vil det barn, måske også fordi hun har en alder, hvor det er ved at blive for sent, tror jeg, hun får det, og er manden tilstrækkelig glad for hende, ændrer han nok mening, siger Tine Bryld.

Når mænd forsøger at presse eller true deres partner til en provokeret abort, er det udtryk for manglende respekt for kvinden, mener Elisabeth Møller Jensen, der er direktør for KVINFO.

- Hvis en kvinden er gravid og gerne vi have barnet, bør andre ikke forsøge at ændre på det, heller ikke partneren. Manden bør forholde sig til graviditeten som den realitet, den er, og forsøge at gøre begivenheden så lykkelig som mulig. Hvis han vil gennemtvinge en abort mod kvindens ønske, kunne det tyde på, at der mangler en forståelse for den situation, den gravide kvinde er i. Måske mangler der også en forståelse for, at en abort er et stort indgreb og ikke er det samme som at få fjernet en visdomstand, siger Elisabeth Møller Jensen.

Hun råder kvinder til at tænke sig godt om, før de vælger en abort.

- Hvis man vælger en abort mod sit eget ønske alene for at redde et parforhold, vil jeg tro, at parforholdet ved den lejlighed får nogle sår, som det kan være rigtigt svært at reparere. Så ved at få en abort risikerer kvinden både at miste barnet og parforholdet. Det er ikke sikkert, at hun mister manden, men hun mister måske kærligheden og respekten for ham, siger Elisabeth Møller Jensen.

Siden abortkvotienten var på sit højeste i Danmark i 1975, er der sket en halvering af antallet af aborter. De seneste fem år er udviklingen stagneret. Hvert år foretages der ca. 12 aborter for hver 1000 kvinder i den fødedygtige alder.

/ritzau/