»Mænd er superkræsne«

Det er ikke kun de ressourcestærke kvinders egen skyld, at de må droppe drømmen om kernefamilien og få børn alene. Mange ressourcestærke mænd vil helst have lavtuddannede kvinder, siger sociolog.

Anne Sophia Hermansen og Morten Staberg har diskuteret kvinder og mænds i 30ernes krav til hinanden i Berlingskes spalter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Det er ikke kun kvinder, der stiller høje krav til drømmepartneren.

De fleste mænd vil helst gifte sig nedad, så de fremstår stærke og maskuline.

Det konstaterer sociolog Birthe Linddal Hansen i forbindelse med, at Berlingske Tidende kan fortælle, at stadig flere enlige ressourcestærke, højtuddannede kvinder i 30erne vælger at blive insemineret, fordi de ikke har fundet prinsen på den hvide hest.

- Den moderne, højtuddannede kvinde stiller store krav til livet og til den mand, hun skal dele det med. Kvinder har traditionelt giftet sig opad – eller i det mindste med en jævnbyrdig partner. Men i takt med at flere kvinder får en høj uddannelse, bliver der færre mænd, der lever op til deres krav.

- Omvendt ønsker mænd også at gifte sig nedad for at virke stærke og maskuline. Mænd er bange for kvinder, der er ligeså stærke som dem selv, siger Birthe Linddal Hansen.

Direktøren gifter sig med sygeplejersken
Hun forklarer, at det er derfor man ser, at mange direktører gifter sig med en kvinde i en lavere socialgruppe, der "kan tie stille og gør det, der skal gøres i hjemmet".

- Mænd er superkræsne, og hele forestillingen om, at man gifter sig af ren kærlighed er absurd. Det er ikke tilfældigt, at man gifter sig med en, der hører til en anden socialgruppe end en selv. Det kan godt være, at man elsker den, man finder i den anden socialgruppe, men man skal absolut ikke tro, at det er ren tilfældighed, siger Birthe LInddal Hansen og fortæller, at et amerikansk studie også har vist, at et parforhold holder bedre, hvis manden er i en socialgruppe, der ligger over kvindens.

Modsat har et forhold nemmere ved at gå i opløsning, hvis kvinden er i en højere socialgruppe end manden.

Debatten om kvinder, som kvinder vælger at blive enlige mødre ved hjælp af donorsæd på en fertilitetsklinik, raser stadig her på Berlingske.dk.