Mænd dominerer selvmordsstatistikken

Hvert år er der cirka tre gange så mange mænd som kvinder, der tager livet af sig selv.

Næsten tre gange så mange mænd som kvinder begår selvmord. En af årsagerne er, at mænd har svært ved at tale om, hvordan de har det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske mænd står for langt størstedelen af alle fuldbyrdede selvmord i Danmark. På trods af en generel faldende selvmordskurve, så er det stadig omkring tre gange så mange mænd som kvinder, der begår selvmord.

Således blev der i 2008 begået 597 selvmord og 70 procent - svarende til 415 - blev begået af mænd, viser de nyeste tal fra Sundhedsstyrelsen. Til sammenligning blev 394 personer dræbt i trafikken samme år.

Årsagen skal ifølge flere eksperter findes i mændenes tanker om at være mand og maskulin.

»Mænd ser absolut ikke sig selv som værende mandige, hvis de taler om, at de har alvorlige selvmordstanker. Den manderolle, de mener, de skal have, indeholder ikke, at man ikke kan holde livet ud,« siger Lilian Zøllner, der er centerleder på Center for Selvmordsforskning.

Når mænd begår selvmord, bruger de oftest metoder som hængning eller skydning, så risikoen for at dø er større. Det hænger ifølge Lilian Zøllner også sammen med mandens forestilling om manderollen.

»Det vil være endnu en falliterklæring for en mand, hvis han laver et selvmordsforsøg, hvor han ikke dør,« siger hun.

Også på rådgivningscenteret for selvmordstruede, Livslinien, oplever man, at mandighed og status har meget at sige, når de taler med mænd om selvmord.

»For mænd er tab af status meget svært. Det kan føles som et enormt stort nederlag for en mand, hvis han for eksempel bliver skilt fra sin kone eller fyret fra sit job. Og det er lige meget, hvilken ende af det sociale spektrum vi befinder os i,« siger Kristine Walsh, kommunikationsansvarlig på Livslinien.

Mænd taler ikke

Men på trods af, at det er mændene, der står for langt de fleste selvmord, så er det ikke mandestemmer, de hører flest af på landets telefonrådgivninger for selvmordstruede. Hos Livslinien var 30 procent af de godt 13.000 opkald i 2009 fra mænd.

»Der er simpelthen ikke tradition og kultur for i Danmark, at mænd beder om hjælp, når de har det svært følelsesmæssigt. Det er rigtig, rigtig svært for en mand at skulle erkende, at han har det så svært, at han ikke magter det selv,« siger Kristine Walsh.

Hun peger på, at vi i behandlingstilbuddene, og måden vi snakker om kriser på, skal være opmærksomme på, at mænd kan have brug for andre tilbud, og et andet sprog end kvinder. Derfor mener hun, der vil være god grund til at få etableret en kultur, hvor det bliver nemmere for mændene at sige, at de har det svært.

»En del mænd går med problemerne så længe, at de har opbrugt alle ressourcer og mistet alt håb. Så kan selvmordet pludselig fremstå som eneste løsning. Der er altid en anden løsning, så vi skal finde ud af, hvordan vi bedst hjælper mændene,« siger Kristine Walsh.