To mænd dømt for tyveri af guldhornene

To mænd blev torsdag aften idømt henholdsvis to år og fire måneder og to års fængsel for tyveriet af guldhornene. En tredje tiltalt i sagen blev frikendt.

To mænd er nu dømt for tyveriet af Guldhornene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

To mænd blev sent torsdag aften dømt for tyveriet af guldhornene fra udstillingsbygningen Kongernes Jelling i september i år.

Den 22-årige, Sonni Svensson blev idømt to år og fire måneders fængsel, mens den 25-årige Serkan Barut blev idømt to års fængsel for tyveriet. Den tredje tiltalte i sagen var moderen til den ene, der var tiltalt for hæleri, fordi guldhornene blev fundet på loftet i hendes hus. Hun blev frikendt.

Ifølge den 22-årige Sonni Svensson var det gæld til en mand, der fik ham til at bryde ind i Kongernes Jelling, hvor han blandt andet stjal et sæt museumskopier af guldhornene fra 1859. Han fortalte retten, at han skyldte 25.000 kroner væk, og manden, han skyldte penge havde sagt, at han kunne få gælden slettet, hvis han ville lave tyveriet.

I første omgang afviste Sonni Svensson at gøre det, fordi han syntes, det var for meget at stjæle fra et museum, men da manden kort efter lagde yderligere pres på ham, lod han sig overtale. Ifølge ham selv var det bagmanden, der udpegede guldhornene på museet og fortalte, hvad der skulle ske. Men Sonni Svensson skulle selv sørge for en bil, og han skulle også købe to økser i Silvan, som skulle bruges ved indbruddet.

Dommeren troede dog ikke på den forklaring og mente, at det var Sonni Svensson og Serkan Barut, der sammen havde stået for planlægningen og tyveriet af guldhornene.

Sonni Svensson har i forvejen en række indbrud på samvittigheden, blandt andet har han været med til at tømme Grindsted Rådhus for Arne Jacobsen-stole og stjålet B&O-anlæg, fladskærme og computere fra private hjem.

Selve indbruddet på Kongernes Jelling 17. september var overstået på få minutter i det morgentomme Jelling. Sammen med en anden mand, som Sonni Svensson ikke vil fortælle hvem er, knuste han vinduet til museet med et koben og ved hjælp af økserne fik de knust montrerne med guldhorn, en 9000 år gammel ravbjørn og en 1500 år gammel halsring af guld.

Sonni Svensson gemte guldhornene på loftet i sin mors hus i landsbyen Hovedgård ved Horsens, og først da han så morgennyhederne og hørte radioen næste dag, gik omfanget af tyveriet op for ham.

»Det var stort. Det var vildt. Og jeg blev skræmt. Jeg havde ikke sat mig ind i, hvad guldhornene præcis var. At det var en arv, eller hvad man kalder det, går over min forstand,« forklarede Sonni Svensson torsdag i retten.

Hans mor havde også set nyhederne i tv, og hun blev rasende, da hun opdagede, at det var dem hendes søn under påskud af at aflevere noget tøj, havde gemt i hendes hus.

»Jeg syntes ikke om, at han havde taget en museumsgenstand, og min plan var at aflevere guldhornene tilbage til politiet, når der var faldet lidt ro over tingene,« fortalte moderen i retten.

Moderen kunne også forklare sønnen, at hun havde hørt i nyhederne, at hornene ikke var af guld, som sønnen troede. Kort før politiet anholdte Sonni Svensson to dage efter tyveriet, var han i færd med at søge efter guldpriser på nettet. Ifølge ham selv, fordi han var nysgerrig efter at vide, hvor meget guldhalsringen, som hans medgerningsmand havde fået med, var værd.

Politiets og Nationalmuseets teknikere har efterfølgende opdaget, at nogen har savet i det ene guldhorn, mens det har været stjålet, men Sonni Svensson afviser, at det er ham.

Den anden dømte i sagen, 25-årige Serkan Barut, har hele tiden nægtet, at det var ham, der var den anden mand ved indbruddet, men er blevet belastet af flere indicier i sagen. Blandt andet var det ham, der betalte for økserne i Silvan.

Desuden fandt politiet to elefanthuer og et sæt handsker om formiddagen efter tyveriet i en skraldespand i Hovedgård. I huerne var der dna fra de to mænd. Og den række af indicier var nok for retten, der mente, at han var den anden gerningsmand til tyveriet.

Serkan Barut ankede på stedet dommen, mens Sonni Svensson bad om tid til at tænke over, om han vil anke dommen til landsretten.

/ritzau/