Mænd bliver også stalket - men de går sjældent til politiet: » Mange mænd bagatelliserer det, men de bliver ramt lige så hårdt«

Mere end hver tredje, der bliver stalket, er mand. Men på grund af tabuisering og frygten for at blive set ned på, går de sjældent til politiet for at anmelde det.

Jakob stod for nylig frem i Berlingske og fortalte om, hvordan har var blevet stalket. Men han er ikke alene. tal fra Kantar Gallup indikerer, at mindst 120.000 danskere er blevet stalket inden for det seneste år - mere end hver tredje er mand. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var ikke tilfældigt, at ’Stop Stalking’-pakken blev fremlagt på kvindernes internationale kampdag. Det gjorde daværende ligestillingsminister, Ellen Trane Nørby (V), klart, da hun sammen med ministerkollegaen Søren Pind sidste år fremlagde de syv initiativer, der skulle stoppe stalking i Danmark.

»Skal 8. marts have værdi af at være en dag, hvor man reelt handler på noget af det, der fortsat er en ligestillingsudfordring, er dagen velvalgt til at sætte fokus på, at få stoppet stalking,« sagde Ellen Trane Nørby på pressemødet i Dannerhuset.

Men mere end hver tredje, der bliver stalket, er faktisk mand. Det viste tal fra Justitsministeriets forskningskontor i 2013. En ny undersøgelse af Kantar Gallup for Berlingske indikerer, at niveauet stadig er det samme i 2017. Men til forskel fra kvinder, har mænd ofte sværere ved at gå til politiet og opsøge hjælp, når de bliver forfulgt og chikaneret. Årsagen er tabuisering.

»Vi ser mange mænd, der har svært ved at se sig selv som udsatte og som ofre. De lukker simpelthen selv øjnene for det, fordi det er tabubelagt og kan blive set som et svaghedstegn. At gå til politiet og bede om hjælp er endnu mere grænseoverskridende for dem,« forklarer Lise Linn Larsen, direktør i Dansk Stalking Center. Hun vurderer, at cirka hver tiende, der henvender sig til dem, er mand.

Ifølge tal fra Gallupundersøgelsen, er der også kun én ud af ti mænd, der bliver stalket, som henvender sig til politiet. For kvinder, der oplever stalking, er det omtrent hver tredje. Ifølge rapporten ’Stalking i Danmark’, udgivet af Statens Institut for Folkesundhed og Syddansk Universitet, ses sammen tendens indenfor partnervold, hvor langt færre mænd vælger at kontakte politiet.

»Jeg tror det handler om, at mænd selv mener, at de er fysisk overlegne. Derfor opfatter de måske stalkingen som lige så truende, som mange kvinder gør. Samtidig kan det blive betragtet som meget ydmygende,« siger Karen Sjørup, kønsforsker ved Roskilde Universitet. Men selvom mænd måske i mindre grad føler sig fysisk truet af at have en stalker, kan de psykiske konsekvenser stadig være enorme, advarer Lise Linn Larsen.

»Mange mænd bagatelliserer det, men de bliver ramt lige så hårdt som kvinder. Mænd udviser de samme reaktioner på at blive stalket; de udvikler angst og PTSD, de bliver bange og kan ikke sove om natten. De mister kontrollen over deres eget liv,« lyder det fra direktøren for Dansk Stalking Center.

Ifølge psykolog Thomas G. Andersen, der arbejder for Dansk Stalking Center, skyldes det, at den fysiske trussel kun er én del af det, at være udsat for stalking. Som mand kan man opleve, at der opstår en konflikt hvad man føler og hvad man af samfundet har lært, at man bør føle.

»Stalking kan gøre, at nogle mænd får en oplevelse af, at de ikke er rigtige mænd, fordi de føler afmagt og hjælpeløshed. Det stemmer ikke overens med, hvordan de selv tror, de bør føle, og kan føre til både skam og en basal følelse af utilstrækkelighed,« siger Thomas G. Andersen. Derfor skal man som pårørende ikke være bange for at åbne op og fortælle mænd, der bliver stalket, at man ved hvilke konsekvenser det kan have, siger psykologen.

Undersøgelsen Kantar Gallup har foretaget for Berlingske indikerer, at mindst 120.000 danskere er blevet stalket inden for det seneste år. Alligevel udsteder dansk politi kun cirka 300 tilhold om året, og fem måneder efter at de havde fået muligheden for at udstede strakstilhold, havde mindst ni af landets 12 politikredse ikke brugt det nye værktøj.