Mads Holger: Fra »Cigaretter, whisky og nøgne piger« til »Roskildesyge«

Mads Holger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Der er virkelig mange Mads Holger-tekster at vælge imellem, når man bladrer i blog- og avisarkivet. Alle blogs bliver liggende på b.dk, så du selv kan dele dem, du synes er sjove, skarpe, satiriske, underlødige eller overstrømmende principielle.

Her er et udvalg på 12 af dem, som har inspireret mig, Berlingskes debatredaktør - og hvor Berlingskes ansvarshavende chefredaktør, Tom Jensen, har bidraget til udvalget:

Mads Holgers afsked i 2015 med Det Konservative Folkeparti er et ætsende angreb på partiet, der efter hans mening er som en mand med to elskerinder, som han begge er ude af stand til at tilfredsstille:
Et konservativt parti i opløsning

Mads Holger om hvorfor det er Dansk Folkeparti, der tager fejl, fordi de efter hans mening har glemt det arbejdende Danmark, der finansierer gildet, også for DFs vælgere:
Dansk Folkeparti kan blive den størst trussel mod Danmark

I åben, sort mercedes og jakkesæt og mørke solbriller indtog Mads Holger folkemødet i 2013. Jeg var til samme folkemøde og så, holdet indtage byen; det var et kosteligt syn:
Det har jeg lavet i min sommerferie 2013

Satiren ramte også Skagen i uge 29 i denne lettere surrealistiske tekst fra året før:
Det har jeg lavet i min sommerferie

Samme tur fik sommer i Tisvildeleje i denne tekst fra 2013, der er en virkelig speciel iagttagers optegnelser:
I går og i forgårs i Tisvilde

Mads Holgers projekt var nogle gange også Mads Holger selv - og ofte fortalt med iagttagerens blik og på lidt selvironisk vis. Her i en af de første blogs et angreb fra 2012 på VKO for at borgerligheden på skammeligste vis forsømte kulturpolitikken - her fik han lige lagt en lille video ind med ham selv i en hovedrolle:
Ei blot til lyst

Mads Holger kendte om nogen til aggressiv debat på blogs og på SoMe. Her en fantastisk karakteristik til de typer, der blander sig:
Her er typerne, der kommenterer dit debatindlæg

Mads Holger var en indædt fortaler for den klassiske dannelse og modstander af dyrkelse af de rent kommunikative kompetencer. Her gav han den gas forrige år i en tekst om middelmådighed og RUC:
Aldeles uopforderet ansøgning

Alligevel var Mads Holger meget kritisk overfor kulturpolitikken i DR og i aviserne, som han her gav en opsang tidligere på året:
Gabold tilstår blot det åbenlyse

Det var i det hele taget magtpåliggende for Mads Holger, at dyrke den åndelige dimension - og ikke stiliserede kropsidealer som nogle måske ville mistænke ham for - i denne tekst om sundhedsdyrkelse:
Cigaretter, whisky og nøgne piger

Der er en voksende konservativ EU-modstand, og selvom Mads Holger så sig som europæer, glædede han sig fornylig over Brexit med denne udgang: »Må jeg henstille til, at vi øger og styrker denne modstandskamp, nu hvor vi atter har fået assistance hertil fra de britiske øer«:
Europas øer

Mads Holgers sidste blog fra 29. juni var til gengæld en kulturkonservativ meditation over Roskilde og et forsøg på at fortælle, hvorfor konservativ kunst er progressiv:
Roskildesyge

Vil du selv læse videre, er der Mads Holgers blog  - som vi i respekt for hans minde har lukket for kommentarer - og temasiden på b.dk