Madordninger er nederst på forældres ønskeseddel

Forældre vil langt hellere have flere varme hænder og mere uddannelse til pædagogerne frem for madordninger, viser ny undersøgelse.

Foto: Jørn Deleuran
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politikerne er ude af trit med borgernes egentlige behov og ønsker, når forældre skal tage stilling til, om deres børn skal have en kommunal madordning.

For hvis de kunne vælge selv, ville 60-70 pct. af forældrene meget hellere bruge penge for at undgå forringelser i antallet børn per voksen og fastholde eller forbedre personalets uddannelsesmuligheder. Derimod finder man madordninger langt nede på forældrenes ønskeseddel for nye investeringer på daginstitutionsområdet.

Det viser de foreløbige resultater af en ny rundspørge blandt ca. 2.000 forældre fordelt i 23 kommuner spredt rundet i landet.

- At politikerne nu går ud og spørger forældrene om, de kunne tænke sig en madordning eller ej. Det er en lidt mærkelig dagsorden, når nu forældrene, givet de kunne betale noget mere, noget helt andre ting. Det de allerhelst vil have, er, at man bibeholder det nuværende serviceniveau, siger seniorforsker ved AKF Jacob Ladenburg, der står bag undersøgelsen.

Køb adgang: Så tilfredse er forældrene med din skole

Spareplaner påvirker

Men af samme grund er han glad for, at man valgte at spørge forældrene først. Det er især, når krisen kradser og besparelser på den daglige drift i daginstitutioner er faretruende tæt på, at forældre hellere vil bruge pengene på andet end madordninger.

- Behovene varierer fra daginstitution til daginstitution. Men en general plan for madordninger falder rigtigt dårligt ud, når der er trusler om at spare mange andre steder på driften. Så man kunne godt forestille sig forældrene havde valgt anderledes, hvis man ikke oplevede besparelser generelt på daginstitutionsområdet, siger han.

Undersøgelsens endelige resultater forventes at kunne fremlægges i slutningen af januar eller starten af februar.