Macrons parti er under cyberangreb– Rusland afviser at stå bag

Hackere har gennem de seneste uger forsøgt at skaffe sig adgang til følsomme oplysninger om den franske præsidentkandidat.

Hackere har forsøgt at skaffe belastende materiale på Emmanuel Macron i ugerne op til første runde af det franske præsidentvalg. Foto: AFP
Læs mere
Fold sammen

Lige siden Julian Assange i begyndelsen af februar hævdede at være i besiddelse af »interessante oplysninger« om Emmanuel Macron, har verden ventet i spænding, mens den uafhængige franske kandidats kampagne forberedte sig på det værste. Ikke mindst fordi WikiLeaks-stifterens trussel kom samtidig med offentliggørelsen af en række smædeartikler i flere russiske medier.

Foreløbig lader afsløringerne ganske vist vente på sig. Men det betyder ikke, at hackerne har mistet interessen for det franske præsidentvalg, som er gået ind i sin afgørende fase, efter at Macron og Front National-lederen Marine Le Pen søndag kvalificerede sig til anden og afgørende runde.

En talsmand for det Tokyo-baserede netsikkerhedsfirma Trend Micro bekræfter over for den amerikanske TV-station CNN, at Macrons parti, En Marche!, gennem de seneste uger har været under cyberangreb. Firmaet har ingen beviser for, at det stammer fra Rusland, men meget tyder på, at det er tilfældet, og fremgangsmåden ligner en af dem, der blev brugt mod Hillary Clintons kampagne forud for efterårets præsidentvalg i USA.

Ingen følsomme data lækket

Trend Micro har fundet fire websider med domænenavne, der ligger tæt op ad det, som En Marche! bruger. Via dem har hackerne forsøgt at lokke mailadresser ud af uforsigtige kampagnemedarbejdere for ad den vej at få adgang til oplysninger, som kan bruges mod Macron.

Anstrengelserne har dog tilsyneladende været forgæves. I hvert fald afviser den uafhængige kandidats digitale kampagneleder over for CNN, at »følsomme data på noget tidspunkt er sivet ud fra vores partiapparat«.

I Moskva afviste en talsmand for den russiske regering mandag, at Kreml skulle have noget at gøre med cyberangrebene på Macron. Han tilføjede, at Rusland ikke har nogen præferencer i forbindelse med det franske præsidentvalg.

Det sidste er næppe i overstemmelse med sandheden. Mens Macron er tilhænger af sanktionspolitikken over for Rusland, går Marine Le Pen ind for et tæt samarbejde mellem Paris og Moskva.

Le Pen har ved flere lejligheder holdt møder med præsident Vladimir Putin, senest for en måned siden, og de to deler synspunkter på en række områder – eksempelvis hvad angår modstanden mod EU og NATO samt immigration og truslen fra islam.

Under alle omstændigheder var neutraliteten svær at få øje på, da den russiske hærs TV-station under søndagens første runde af præsidentvalget tweetede om begivenheden med hashtagget #JeVoteMarine (jeg stemmer på Marine).

 

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa og skriver for tiden fra Paris.