Måltidskasser giver mindre madspild

Måltidskasser er det nye fastfood. Hver uge tilberedes anslået 35-50.000 danske måltider af råvarer, som leveres til døren i en færdig pakke. Det er dyrere, men det sparer tid. Og det kan også spare mad.

Malene K. Madsen og hendes tiårige søn, Alexander, får ligesom titusindvis af andre danskere hver uge leveret en måltidskasse med præcis den mængde råvarer, de har brug for for at tilberede aftensmåltiderne. Interessen for færdigpakkede måltidskasser er eksploderet de seneste tre-fire år. Foto: Sara Gangsted Fold sammen
Læs mere

Hver mandag kommer familien Madsen i Rødovre hjem til en måltidskasse. Den bliver leveret med lige nøjagtigt de råvarer, som skal bruges til at lave to af ugens aftensmåltider. Alt er med i kassen, ikke kun kød og grøntsager. Der er små poser med et afmålt antal gram af de krydderier, som skal i retten. Hvis der skal bruges to æg, er de med. Hvis der skal mælk i retten, er det med.

»Man skal faktisk kun have salt, peber, olie og mel i huset. Det kan ikke være nemmere,« siger Malene K. Madsen, der pakker denne uges måltidskasse ud sammen med sønnen Alexander på ti år.

Familien Madsen har fået måltidskasser i fire-fem år nu. I samme periode har et stigende antal danskere valgt at få i hvert fald nogle af ugens måltider sendt som samlesæt – lige til at pakke ud og tilberede.

Det kan ud over den índlysende tidsbesparelse også have en sidegevinst: Måltidskasser giver mindre madspild, viser en ny undersøgelse fra firmaet RetNemt.dk, der leverer familien Madsens måltidskasse. Ud af 796 måltidskassekunder, som har deltaget i undersøgelsen, vurderer de 76 procent, at de smider mindre mad væk i de uger, hvor de modtager måltidskasser, sammenlignet med andre uger.

»Mange kunder siger til os, at de ikke længere laver impulskøb, som bare ender med at blive smidt ud. Men den helt store faktor i at forhindre madspild er, at vi afpasser ingredienserne til hinanden. Du kender godt det med at skulle bruge en porre i en ret, men man kan ikke købe mindre end tre, og så ender de to i skraldespanden eller kompostbunken efter en uges tid. Vi leverer kun én porre, hvis der skal bruges én porre. Og du behøver ikke købe en hel flaske hoisinsauce til at stå bagest i køkkenskabet i årevis, hvis du bare skal have et lille skvæt til at prøve i en ny vietnamesisk ret,« siger Klaus Toft Nør­gaard, direktør i RetNemt.

Firmaet leverer udelukkende leverer måltidskasser og er næststørst på det marked. Størst og først er Aarstiderne, der startede med at levere økologisk grønt direkte til døren, og som i stigende grad leverer måltidskasser. Stadig kun af økologiske varer.

»Interessen for måltidskasserne er eksploderet de seneste fem år. Alene det seneste år har vi haft en stigning på 25-30 procent,« siger Mette Andersen, kommunikations- og marketingchef i Aarstiderne, der sendte den første måltidskasse ud for 11 år siden.

Mindre til skraldespanden

Trenden i måltidskasserne går nu i retning af, at nogle af råvarerne er tilberedte eller forberedt til nem tilberedning. Det kan være snittede grøntsager, eller det kan være sous vide-kogt kød, der bare skal varmes op.

»Danskerne vil selv lave maden. Vi er skeptiske over for færdigretter, men vi vil godt skære hjørner, hvor det ikke går ud over kvaliteten, og hvor vi stadig har fuld kontrol over, hvad vi kommer i maden,« siger direktør Klaus Toft Nørgaard.

RetNemt.dk leverer 15.000 måltider om ugen og har oplevet en tilsvarende vækst fra 2013 til 2014. Tilsammen vurderes der at blive leveret måltidskasser til danskerne for 150 til 200 millioner kroner om året. Madabonnementer udgør ni procent af den samlede nethandel med dagligvarer, mad og drikke.

En dugfrisk undersøgelse fra Aarstiderne bekræfter, at familier kan minimere madspild med en måltidskasse. 12 familier, der ikke i forvejen fik en måltidskasse, blev fulgt i to uger og både deres forbrug og holdninger til måltider og madlavning blev undersøgt. De næste to uger fik familierne måltidskasser, og undersøgelsen blev gentaget.

»De familier der ikke i forvejen havde en struktureret tilgang til at lave mad med planlægning og faste indkøbsvaner, oplevede en klar nedgang i madspildet,« siger Mette Andersen fra Aarstiderne.

Variationen kommer af sig selv

Selv om Alexander er en fodbolddreng spiser han ikke mere, end at familien Madsen stadig kan nøjes med at bestille mad til to voksne mennesker. Men han spiser det hele og er ikke kræsen.

»Måltidskassen er en god måde at få udvidet reportoiret fra de sædvanlige fire-fem, hvor man får pasta med kødsovs hver uge. Vi får prøvet nogle nye retter. Der er en del mellemøstligt inspireret, som jeg nok ikke ellers ville give mig i kast med,« siger Malene K. Madsen.

Måltidskasserne fra RetNemt skræddersys efter de enkelte familiers behov og ønsker. For eksempel kan man angive, at man ikke spiser fisk, og så modtager man ingen tilbud med fisk. Men selv om det faktisk er ret nemt, er tidsbesparelsen ikke det vigtigste for familien Madsen, selv om både far og mor arbejder uden for hjemmet og hverdagen er travl.

»Vi kunne spare lige så meget tid ved at bestille varer i en netbutik efter en indkøbsseddel. Jeg er allermest glad for, at jeg ikke skal stå nede i Superbest eller Netto og »hitte på«,« siger Malene K. Madsen.