Målløs fynbo: »Det er godt nok vildt det her«

Som et af de sidste steder arbejder Beredskabet fortsat på højtryk i Faaborg på Sydfyn. Samtidigt sniger vandmasserne sig ind i stuerne med 15 centimeter i timen.

Stormflod i Faaborg. Fotograferet omkring Færgevej i Faaborg ca. en time før midnat d. 4. januar 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson

Sandsækkene bliver i jævnt tempo smidt ud af Beredskabsvognens bagagerum, mens omkring 20 militærklædte mænd spæner frem og tilbage for at fordele sækkene rundt om museet i Faaborg kort inden kl. 22 onsdag aften.

Som et af de sidste steder er Fyns Beredskab nået til Faaborg for at sikre byen mod de vandmasser, der bevæger sig mod vest i Østersøen og ind mod de danske kyster i den sydlige del af landet.

Da sandsækkene er fordelt bevæger Beredskabets mandskab sig tilbage mod Færgevej fem minutter derfra. Her er der lagt en flydespærring på tværs af vejen som løber fra havnen og direkte op i byen. Den deler vejens huse i en tør og en våd side.

Sandsække bæres op til Faaborg Museum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson.

På den tørre side af afspærringen er flere beboere mødt op for at inspicere Beredskabets arbejde, som netop er gjort færdigt.

Medlem af kommunalbestyrelsen Hans Stavnsager er en af dem, der bor på den side af flydespærringen, som stadig er tør.

»Det er kloakkerne vi skal holde øje med nu,« konstaterer han og ærgrer sig over, at landets beredskaber for blot et år siden er blevet lagt sammen. Det har betydet, at Faaborg Kommune ikke længere råder over sit eget Beredskab, men har måttet vente på, at det regionale mandskab færdiggjorde deres arbejde i Svendborg og Assens.

Og beredskabsfolkenes hastige skridt vidner om, at det er et kapløb mod tiden. På den side af afspærringen på Færgevej i Faaborg, som vender ned mod havnen, stiger vandet med 15 centimeter i timen.

Uden for omkring 50 huse er vandet allerede oppe og kysse dørtrinnene. De som ikke allerede har forladt deres hjem hænger ud af vinduerne og forsøger at dokumentere hændelserne, som i frygt for, at de ikke skulle være i stand til at huske dem i morgen, når de vågner.

Stormflod i Faaborg. Fotograferet omkring Færgevej i Faaborg ca. en time før midnat d. 4. januar 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson.

Længst nede mod havnen bor Lars Jørgensen. Han stopper forbløffet op, da han åbner hoveddøren.

»Det er godt nok vildt det her,« siger han målløst og kigger sig omkring.

Hans cykel står parkeret et par trin neden for hoveddøren og er allerede dækket af vand op til den nederste pedal. Der ligger ingen sandsække udenfor Lars Jørgensens hoveddør, og Beredskabets personel fortæller ham, at han godt må tage et par sække fra naboen for at sikre sin hoveddør.

Lars Jørgensen har boet til leje i huset i fem år og har aldrig oplevet noget lignende. Han mener i øvrigt, det er hans udlejers pligt at sørge for at sikre huset, men udlejeren som bor i nabohuset har allerede forladt sin bolig.

»Jeg faldt jo for stedet, fordi jeg bare lige kunne gå omkring hjørnet og tisse i havnen. Nu kan jeg bare tisse ud af vinduet,« konstaterer Lars Jørgensen, inden han krydser vejen for at komme ind i sin bolig. Nu går vandet ham til lidt over knæene.

I Faaborgområdet forventes vandstanden at stige til 1,7 meter over almindelig vandstand omkring midnat. Det er seks centimeter over rekorden den 2. november 2006. Målingerne har foregået siden 2000.

Dermed er Faaborg et af de områder, der forventes at blive hårdest ramt.

Tidligere på dagen kaldte Rigspolitiet og DMI ved et pressemøde aftenens oversvømmelser for meget alvorlige. Og konstaterede, at danskerne må forvente betydelige skader på bygninger og kystsikring. Det er det, der er ved at blive til virkelighed i Faaborg, hvor de militærklædte mænd netop er begyndt at rulle pumper ud og finde feltrationerne frem.

Det bliver en lang nat.