Måling: Hver anden dansker mangler tillid til sundhedssystemet

Ifølge en måling fra Dansk Erhverv har 48 procent af danskerne ikke tillid til, at sundhedspersonalet har styr på patienternes vej gennem sundhedssystemet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kun 37 procent af danskerne mener, at personalet på de danske sygehuse har godt overblik over patienternes vej gennem sundhedssystemet, mens 48 procent siger nej.

Det viser en meningsmåling fra Dansk Erhverv ifølge Jyllands-Posten.

Resultatet er bekymrende, mener Anette Damgaard, der er sundhedspolitisk chef i Dansk Erhverv.

»Undersøgelsen viser jo, at mange patienter ikke føler, at udredningen og behandlingsforløbet hænger sammen. Og det er selvfølgeligt ikke godt nok,« siger hun til avisen.

Jakob Kjellberg, der er sundhedsprofessor ved KORA, kommunernes og regionernes forskningsenhed, mener dog ikke, at undersøgelsens resultater er alarmerende.

Det er slet ikke meningen, at personalet i sundhedssektoren skal have det store overblik over den enkelte patients videre forløb.

»Det ville være umuligt at opnå, for det er nogle enormt komplicerede forløb, der foregår mellem afdelingerne og hospitalerne. Og spørgsmålet er jo: Er det overhovedet formålstjenligt, at alle i personalet har styr på hele billedet, hvis bare en er ansvarlig for at være tovholder på det? Svaret er selvfølgelig nej,« siger Jakob Kjellberg.

Han anerkender dog, at der stadig er »store informationsbrister« afdelingerne og hospitalerne imellem. Men der har været et enormt fokus på at forbedre koordinationen forklarer han.

Dansk Erhverv efterlyser på baggrund af analysen flere patientrettigheder.

Anette Damgaard foreslår, at patienterne får en behandlingsgaranti på en måned som under den tidligere regering, hvor man efter en måned kunne blive henvist til et privathospital, hvis ikke det var muligt at at få behandling i offentligt regi inden for garantiens tidsramme.

De Radikale sundhedsordfører, Camilla Hersom (R), mener, at meningsmålingen ikke er et udtryk for, hvordan virkeligheden ser ud på hospitalerne.

»Der er forskel på en meningsmåling, hvor man måler folks tillid, og så på hvordan systemerne reelt fungerer. Selvfølgelig kan vi blive bedre, for alle anerkender jo, at det er i skiftene, at svigtene sker. Men alt i alt er systemet i min optik bedre end sit rygte,« siger hun til Jyllands-Posten.