Målet for menneskejagten: »Mange tror det værste om folk som mig«

Berlingske fanger 21-årige Alisiv Ceran, idet han træder ind ad døren til sin mor i Hvidovre. Siden torsdag morgen har han både været til eksamen og været Danmarks mest eftersøgte mand.

Alisiv Ceran var dagen igennem eftersøgt for mistænkelig adfærd, hvilket viste sig grundløst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dagens menneskejagt mod en unavngiven mand er afblæst. Det, som en bekymret borger på S-toget ved Nørreport Station læste som mistænkelig adfærd, var i virkeligheden eksamensangst.

Den mistænkte 21-årige Alisiv Ceran, hvis familien stammer fra Tyrkiet, var nemlig på vej til eksamen i amerikansk historie på Københavns Universitet.

Hvad gav en kvinde på S-toget grund til at tro, der var noget helt i vejen med dig?

»Nu skal du høre her: Jeg skulle op til eksamen. Der er 24 timers forberedelse, og emnet var War on Terror. Så jeg sad intensivt og stregede over i min bog, og kvinden troede nok, at jeg var i gang med ... Ja, jeg ved ikke hvad,« siger han:

»Men på et tidspunkt faldt min printer ned, og der blev jeg lidt bange, fordi en af reglerne på Københavns Universitet er, at hvis du gerne vil skrive på en bærbar, skal du have en printer med. Og jeg var nervøs for, om printeren var i stykker, fordi så skulle jeg skrive omkring seks sider i hånden. Så jeg blev lidt bekymret, og det kunne man nok se på mig. Men jeg åbnede altså min kuffert og tjekkede, at printeren var ok.«

Du har måske i forvejen udstrålet eksamensangst?

»Ingen tvivl om det,« siger Alisiv Ceran, som studerer engelsk og mandarin.

Umiddelbart efter kvinden fejllæste ham på Nørreport Station, skyndte han sig ned til metroen og ud på det humanistiske fakultet på Amager til eksamen.

I mellemtiden har Københavns Politi haft folk med maskinpistoler på bl.a. Nørreport Station og udsendt fotografier af Alisiv Ceran fra Hvidovre.

Det var en meget synlig aktion udenfor dit eksamenslokale; både i København og på Twitter. Hvordan fandt du ud af, at du var hovedpersonen i hele denne her menneskejagt?

»En af mine venner ringede og sagde: 'Brormand, jeg har lige set i avisen...' Jeg er lige kommet hjem et øjeblik...«

En kvinde græder i baggrunden.

»Du skal ikke være bange, mor,« siger Alisiv Ceran til kvinden.

Og så til Berlingske: »Min mor er lidt ked af det.«

»Mor, jeg skal lige snakke med ham her,« siger Alisiv Ceran igen til kvinden.

Og så tilbage til Berlingske:

»Nå, men min ven ringede til mig og sagde, at der var en i avisen, som lignede mig rigtig, rigtig meget. Han sendte mig artiklen på Facebook, og det var rent faktisk mig. Jeg skyndte mig at ringe til politiet, som kom. I mellemtiden gemte jeg mig i 15 minutter på handicaptoilettet, så ingen kunne hoppe på mig eller lave en civilanholdelse. Politiet kom, og jeg fik forklaret situationen - men inden da nåede jeg for alvor at blive nervøs,« forklarer Alisiv Ceran.

Sikke en dag, hva?

»Ja, sikke en dag. Nu får jeg en masse kram af familien. Jeg er også lettet nu.«

Er du chokeret over, at så lidt fra din side på toget kunne udløse så meget?

»Egentlig ikke. Jeg tror, at mange tror det værste om folk som mig. At folk, der ligner mig og har skæg som mig, er terrorister. Der er sikkert mange, som overhovedet ikke kender nogen, som ligner mig. Jeg kan godt forstå, at kvinden blev lidt bange,« siger Alisiv Ceran og tilføjer:

»Men jeg er også lidt trist over det.«