Må politiet logge på mistænktes Facebook-profil?

Højesteret skal vurdere, om det var i orden, politiet loggede på mistænkts Facebook-profil.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Højesteret skal vurdere, om det var i orden, at politiet loggede sig ind på en mands Facebook-profil, fordi han var mistænkt i en narkosag.

Først byretten og siden landsretten har sagt god for indgrebet, men nu har Procesbevillingsnævnet givet sin tilladelse til, at også Højesteret skal høres.

Politiet loggede sig ind på mandens Facebook- og Messenger-profiler med de rette kodeord, som politiet havde fået kendskab til under efterforskningen.

Det skete i første omgang uden en dommerkendelse. Siden godkendte byretten, at politiet kortvarigt havde logget sig ind på Facebook-profilen for at tjekke, om den stadig var aktiv.

"Hemmelig" advokat bag sagen

Den mistænkte selv aner sandsynligvis ikke, at politiet har været inde på hans private profiler. Det er nemlig en såkaldt beskikket indgrebsadvokat, der har indbragt sagen for Procesbevillingsnævnet.

Advokatens identitet er i princippet hemmelig. Han skal fungere som en ekstra sikkerhedsgaranti i sager, hvor retten ellers har besluttet, at en mistænkt og hans faste advokat ikke skal have adgang til alt materiale imod den mistænkte.

Ordningen med hemmelige advokater blev indført i forbindelse med den såkaldte tunesersag. De særligt udpegede advokater måtte gerne se alle beviser hos Politiets Efterretningstjeneste, PET, men de måtte til gengæld ikke videreformidle beviserne til den anklagede og hans forsvarer.

Siden er systemet udvidet til også at gælde i almindelige kriminalsager. De hemmelige indgreb kan være aflytninger eller ransagninger - og nu altså også login på borgernes Facebook-profiler.

Der er ikke sat dato på Højesterets behandling af spørgsmålet.

/ritzau/