Må Nationalmuseet læse din dagbog?

Nationalmuseet vil gerne have din dagbog for onsdag. Uanset hvor meget eller hvor lidt du har at berette, kan du i den kommende måned indsende din dagbog for onsdag 6. september 2017 til museet, der vil bruge de tilsendte dagbøger til forskning i dansk samtidskultur.

Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad har du lavet i dag? Det vil Nationalmuseet gerne vide, i forbindelse med at man for anden gang lancerer projektet »Del din dag«, hvor danskerne opfordres til at skrive dagbog. Der er ingen krav til, hvad dagbøgerne skal rumme, hvad de skal handle om, eller hvor meget eller lidt beretningen skal fylde. Formålet er at få et billede af, hvilke tanker danskerne gør sig, og hvilke liv de lever.

Det er 25 år siden, at danskerne sidst havde mulighed for at skrive dagbog til Nationalmuseet. Den første onsdag i september 1992 skrev 51.000 deres beretninger om dagliglivet, da Nationalmuseet i samarbejde med DR efterspurgte folks dagbøger.

»Det er en blanding af de tætte beskrivelser af folks hverdag og deres bekymringer for verden generelt. Vi har tænkt at gøre det hvert 25. år, for så kan vi spore både små og store forandringer i folks hverdag. Vi ser det som forberedelse til forskning,« siger Christian Sune Pedersen, der er forsknings- og samlingschef og leder af den afdeling på Nationalmuseet, der står bag projektet.

Ved at bede om danskernes dagbogsberetninger hvert 25. år får Nationalmuseet hvert kvarte århundrede et indblik i, hvor forskellige – eller hvor ens – folks hverdag er.

Erfaringerne fra 1992 viser, at der er bred interesse for at bidrage, og det håber Christian Sune Pedersen vil fortsætte, når danskerne nu har muligheden igen.

»Det er fantastisk, at der er så stor folkelig opbakning. Vi har fået beretninger fra alle mulige mennesker, både skoleelever og fra folk, der sad i fængsel dengang i 1992, så det er ikke kun kernefamilien, der har delt deres dagbøger. Der er mange, der kan se en værdi i at blive en del af danmarkshistorien,« siger Christian Sune Pedersen.

Et billede af forandringer i samfundet

Dagbogsbidragene, som Nationalmuseet modtog for 25 år siden, blev samlet i bogen »Dagbogen 2. september – en dag i Danmark«.

Blandt bidragyderne var Niels, der gik i 8. klasse. Han beskrev, hvordan han vågnede, luftede sin hund, hørte Metallica og Nirvana på sin walkman og havde en generelt »kedelig dag« med fransk i skolen og spaghetti til aftensmad.

På sigt skal »Del din dag« bruges til et tværfagligt forskningsprojekt under overskriften »Historien om Danmark«, som er sponsoreret af Nordea-fonden. Projektet skal undersøge, hvilke forandringer der er sket i samfunds- livet, og forskningen udføres bl.a. af sprogforskere, der skal se på udviklingen i måden, vi skriver på, og forskere, der skal undersøge brugen af sociale medier, mens andre skal se på generelle forandringer i måden, hvorpå danskerne spiser og forbruger materielle ting såsom bolig og teknik.

Dagbøger skal danne et billede af, hvordan danskernes 6. september 2017 ser ud, men alle, der vil bidrage, har indtil 29. september til at finpudse deres tekster, inden de sender dem ind til Nationalmuseet.

»Denne gang vil der også være mulighed for at indsende billeder og film, og det kan også gøre os klogere på, hvordan folk fremstiller sig selv og kommunikerer med andre. Vi håber på, at det hele kan udmønte sig i et stort tværfagligt forskningssamarbejde, som både kan handle om medievaner, kostvaner og skolebørns hverdag, men vi har endnu ikke lagt os helt fast på, præcis hvad der skal forskes i. Der skal også være plads til, at vi kan blive overraskede,« siger Christian Sune Pedersen.