Må man nu heller ikke ryge derhjemme?

New Yorks borgmester vil have ejendomme til at formulere rygepolitik. God idé, siger Kræftens Bekæmpelse. Det er svært at svare på, mener Lejernes Landsorganisation.

Rygerhjem på Vesterbro i 60'erne. Fold sammen
Læs mere
Foto: GREGERS NIELSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Først blev det forbudt i offentlige transportmidler, dernæst på restauranter og cafeer. Man må dog gerne ryge i sit eget hjem - selv om rygepolitik nu også kan rykke ind i privaten.
New Yorks borgmester, Michael R. Bloomberg, der har gjort det til en af sine mærkesager at bekæmpe rygning, har nu foreslået, at alle beboelsesejendomme skal formulere en rygepolitik.

Dermed kan nye ejere eller lejere let få et overblik over, hvilke røgfyldte farvande, de bevæger sig ind i. Må der for eksempel ryges i lejligheder, på trappen, i vaskekælderen, på altanen?

Herhjemme hilser formanden for Kræftens Bekæmpelse, Frede Olesen, forslaget velkomment.
- Vi ser en generel udvikling hen imod, at vi beskytter hinanden mod ufrivilligt at blive udsat for røg. Det er helt naturligt, at den udvikling også kommer til vores lille kongerige, siger han.
Frede Olesen ser heller intet odiøst i, at man eksempelvis får nye ejere eller lejere til at skrive under på, at de ikke vil ryge i deres bolig.
- Hvis man vedtager nogle regler i en ejendom, skal de respekteres. Og det vil kun være naturligt, at regler også omfatter rygning. Det kan jeg kun støtte, siger Frede Olesen.
For formand for Lejernes Landsorganisation, Helene Toxværd, er sagen mere gråtonet.

- Det er en ny sti at betræde her i Danmark. Vi har da hørt om ejendomme, der indfører i huslejekontrakten, at man ikke må ryge, men om det er nok til f.eks. opsige en huslejekontrakt, det tvivler jeg på. Det vil efter mit skøn ikke vægte tungt nok i danske sammenhænge, vurderer hun.

- Men grænserne flytter sig hele tiden. Havde du spurgt mig for ti år siden om man skulle lave rygepolitik for en ejendom, havde jeg slået mig lårerne af grin. I dag er det sværere.

- Principielt bør boliger være for alle, også for rygere - der er jo også noget, der hedder privatliv. På den anden side, hvis en familie f.eks. har et allergiplaget barn, burde det være muligt at finde en bolig, hvor man ikke bliver generet af hverken skadelige byggematerialer, men også røg. Desværre er der ingen vifte af vælge imellem i Danmark, langt de fleste må bare tage det, der er, siger hun.

Det var ikke muligt at få en kommentar fra Kim Larsen.

Deltag i debatten nedenfor: Er det ok at lave rygeforbud i en ejendom?