Må jeg kalde mit barn Jesus?

Med en opgraderet feature på Ankestyrelsens hjemmeside kan nybagte forældre nu nemt tjekke hvilke navne, de må give deres barn.

Arkivfoto. Hvordan er det nu lige med navne? Hvad må man kalde sit barn, og hvad må man ikke? Det gør Ankestyrelsen nu lettere at tjekke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker

Mens der næppe kan herske tvivl om, hvorvidt man må kalde sin nyfødte Sophia eller William, så kan man godt blive lidt usikker, hvis man overvejer at kalde sønnike Sok eller Laban eller lillepigen Musling eller Ninja.

Men fremover bliver det noget nemmere at tjekke. Således går Ankestyrelsen mandag i luften med en opgraderet version af sin navnedatabase, så nybagte forældre, sagsbehandlere og andre nysgerrige nemt og hurtigt kan tjekke hvilke navne, der er godkendte.

»Vi har moderniseret vores navnedatabase, så den nu er blevet endnu mere tilgængelig. Som almindelig borger er det blevet endnu nemmere at søge og bladre rundt i navnelisterne og finde inspiration. Samtidig er det også blevet nemmere at tilgå databasen fra sin smartphone eller tablet,« siger ankechef i Ankestyrelsens familieretsafdeling, Lise Gry Beder.

Databasen er først og fremmest et arbejdsredskab til de sagsbehandlere, som skal tage stilling til ansøgninger om navne. Men opgraderingen sker også som en følge af den stigende interesse fra almindelige borgere, fortæller Lise Beder:

»Vi kan se, at navnelisterne er noget af det mest besøgte på vores hjemmeside,« siger hun.

I Ankestyrelsens navnedatabase er der lige nu 13.880 godkendte drengenavne, 17.065 godkendte pigenavne og 723 godkendte unisexnavne. Jesus, Sok og Laban er alle godkendte navne til drenge, mens Musling og Ninja er godkendte navne til piger.

»Som navnelovgivningen er i dag, er den utrolig liberal, så hvis det er en smagssag, om man vil kalde sit barn det ene eller det andet, så er der som sådan ikke nogen, der vil blande sig i. Der, hvor det kan blive et problem, er, hvis man vurderer, at navnet er upassende eller anstødeligt og vil være til gene for barnet,« siger Lise Beder.

Ankestyrelsens navnedatabase kan findes på www.ast.dk, og styrelsen forventer, at siden kan tilgås i løbet af mandagen.