Må du tage i sommerhus eller ej under krisen? Brancheforening er i syv sind

På trods af udmeldinger og præcisioner er der stadig tvivl om, hvorvidt det er en god idé at tage i sommerhus. For sommerhusudlejernes brancheforening er tvivlen »dybt skadelig«.

Feriehusudlejernes Brancheforening er i syv sind over regeringens og myndighedernes meldinger. Må man tage i sommerhus eller ej under coronakrisen? Arkivfoto. Erik Refner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En tur i sommerhus ser på papiret ud som det perfekte tilflugtssted under coronakrisen. Men det er det faktisk ikke. Eller er det?

Meldingerne fra regering og myndigheder har været svære at tyde for mange.

Mange sommerhusejere har i ugerne under krisen søgt refugium i deres sommerhuse, hvad end der er tale om passagerer, der er vendt hjem fra karantænekrydstogt i Marseille, eller om »Løvens Hule«-dommeren Mia Wagner.

Men på et pressemøde mandag sagde statsminister Mette Frederiksen, at det ikke er en god idé og faktisk frarådes.

»Jeg har forståelse for, at man gerne vil i sommerhus, men vi har brug for at dæmpe rejseaktiviteten«, sagde hun.

Der er ikke tale om et decideret forbud, men der er behov for, at befolkningen bevæger sig mindre ud og omkring. I et opslag på Facebook tirsdag aften forsøgte Mette Frederiksen at skabe yderligere klarhed over udmeldingen.

»Jeg forstår godt, at folk gerne vil ud, hvor der er mere natur. Og jeg ved, det er hårdt at være hjemme – at skulle arbejde, samtidig med at man passer børn. Situationen stiller store krav til os alle. Derfor har vi ikke forbudt folk at køre i sommerhus,« skrev hun:

»Men vi opfordrer kraftigt til, at man holder afstand og tager sine forholdsregler.«

Statsministeren opfordrer endvidere til, at man dropper påskefrokosten med hele familien.

Brancheforening: Tvivlen rammer alle

Hos Feriehusudlejernes Brancheforening er man imidlertid ikke opløftet. Tvivlen om, hvad man må, ikke må og bør, har ramt både gæster og udlejningsbureauer.

»De udredninger gjorde det jo i hvert fald klart, at det ikke er ulovligt, men det er stadig uklart, under hvilke betingelser det frarådes. Lige nu kan vi kun sige til danskere, der har booket, at de må godt tage i sommerhus, at det ikke er ulovligt. Vi kan ikke sige til dem, at der er kommet en regel, der forbyder det,« siger Carlos Villaro Lassen, der er direktør for Feriehusudlejernes Brancheforening.

Branchen er i øjeblikket hårdt ramt mange steder i landet. På Fanø er antallet af gæster barberet ned med hele 95 procent, og det er yderst kritisk – ikke kun for erhvervet, men også for kommunens økonomi.

Til DR har virolog Allan Randrup Thomsen udlagt risikoen for smittespredningen ved sommerhusophold:

»Hvis man sørger for at holde den distance, som man skal, til naboerne, og sørger for at have en god hygiejne, så er der sådan set ikke noget i vejen med at være i sommerhus. I visse situationer kan det sådan set være bedre at være i sommerhus, hvis man for eksempel til daglig bor i en etageejendom, hvor man er relativt tæt på naboerne.«

Der er 210.000 sommerhuse i Danmark, og mange steder får langt størstedelen af deres omsætning fra turister fra Tyskland, Norge og Sverige. På grund af indrejseforbuddet er al den omsætning i sagens natur væk.

Da et forbud mod at tage i sommerhus ikke er på tale endnu, er opfordringen til gæsterne stadig klar fra Carlos Villaro Lassen.

»De, der har lyst til at booke, vil stadig have en mulighed. Vores problem er, at nogle har læst det, som at de godt må, men der er andre, som ikke vil booke. Det er en stærkt, stærkt dramatisk situation. De appellerer til, at folk booker sommerhus, men folk er i tvivl,« siger han:

»Men nej, der er desværre ikke en reel afklaring, og det er vi fanget i, når vi skal forklare udlejningsbureauer og gæster. De står lidt det samme sted.«

I sit Facebook-opslag afslutter Mette Frederiksen med, at hun tror og håber, at »det kan lykkes os sammen at holde smitten nede med de initiativer«, men skriver samtidig, at hun ikke afviser, at der kan tages yderligere skridt.

»Sådan en melding er dybt skadelig og allerede i sig selv noget, som skaber en uklarhed,« siger Carlos Villaro Lassen.