Lyntestene forsvinder, men Copenhagen Medical udvider: »Vi opretter først fem sundhedscentre«

»Vi er kommet for at blive,« lyder Copenhagen Medicals uofficielle nye slogan. Efter lyntesteventyret under pandemien åbner virksomheden nu fem sundhedscentre i fem byer og vil fremover været et supplement til det offentlige sundhedsvæsen for alle de danskere, der ikke har tid til at vente på at komme igennem til deres egen læge imellem klokken otte og ni om morgenen, og som ønsker helbredstjek, test og diverse vacciner uden for arbejdstiden.

Direktøren for Copenhagen Medical, Jeppe Handwerk, er klar med nye initiativer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Skulle vi bare smide det hele ud ad vinduet?« spørger Jeppe Handwerk og virker nærmest fornærmet over sit eget retoriske spørgsmål.

For ud ad vinduet skal Copenhagen Medical absolut ikke. Kampen har været hård, resultatet imponerende, og Jeppe Handwerks organisation står med særdeles positive erfaringer med et offentligt sundhedsvæsen, som var ekstremt samarbejdsvilligt, da der under covid-19-pandemien blev brug for hjælp fra det private.

»Det er ligesom at have været i krig. Vi har været i krig imod corona,« siger Jeppe Handwerk, som efter eget udsagn har arbejdet i nærheden af 120 timer om ugen, siden Folketingets politikere efter længere tids tøven i december fandt ud af, at det var nødvendigt at rulle lyntest ud over landet for få kontrol over den galoperende covid-19-pandemi.

Og når Jeppe Handwerk siger, at »vi« har været i krig, taler han ikke kun om sine egne ansatte og den danske befolkning. Han taler også om de ansatte i det offentlige sundhedsvæsen, som Copenhagen Medical har samarbejdet med. De har også imponeret ham.

»De har været agile. Vi har skullet lære at forstå hinanden, men jeg synes virkelig, at de ansatte i det offentlige under et enormt pres har tænkt så meget ud af boksen, som de nu kan, med de regler, de er nødt til at følge. Det har været imponerende,« siger han, og det vil han bygge videre på.

Et supplement til det offentlige

Samarbejdet med det offentlige sundhedssystem kom i stand under en telefonsamtale en torsdag aften i december. Søndag var der fodboldkamp, og mandag morgen var Copenhagen Medical klar til at teste tusinder og atter tusinder af danskere i Parken.

Herfra skalerede Copenhagen Medical hurtigt voldsomt op i hele Region Hovedstaden og for at sikre, at medarbejdere kunne uddannes hurtigt nok til at møde behovet, udviklede virksomheden e-learningsystemer, og for at lyntest ikke mistede sin appel med lange køer, oprettede Copenhagen Medical digitale kontrolcentre, så op til 8.000 medarbejdere og testudstyr kunne fragtes rundt mellem testcentre for at imødekomme behovet. Undervejs udviklede virksomheden også en app for at lette ventetid, registrering og certifikaterne for de testede borgere.

Copenhagen Medical udviklede sig til en digital virksomhed, der fik ting til at ske med få dages varsel, og al den viden og erfaring vil Jeppe Handwerk nu bruge til at tilbyde danskere i hele landet sundhedsydelser.

»Vi opretter først fem sundhedscentre,« siger direktøren for det hele. De fem sundhedscentre i København, Odense, Vejle, Aalborg, Aarhus åbner i denne måned, med sundhedscentret i København som det første, 10. oktober.

I første omgang skal de fem sundhedscentre tilbyde influenzavacciner – frem til 21. oktober tilbydes de efter myndighedernes regler om vaccination af særlige grupper. Herefter fortsætter ydelsen mod betaling. Et andet tilbud er covid-19-test til sømænd på skibe, der sejler igennem danske farvande eller lægger til danske havne. Men visionerne er langt større. Jeppe Handwerk peger på en tegning af de servicevogne, der skal køre ud fra sundhedscentrene. Det ligner en ambulance.

Egentlige udrykninger skal Copenhagen Medical ikke lave, men Jeppe Handwerk vil meget gerne udvikle sin virksomhed, så den bliver et supplement til det offentlige sundhedsvæsen.

Forebyggende test

Da han indtil videre kun har en aftale med Danske Rederier og en aftale med den danske stat om at lade lyntestberedskabet stå standby det næste halve år, formulerer han fremtidens muligheder som spørgsmål.

»Sundhedsvæsenet fungerer jo i vores optik godt. Hvis der er noget galt med mig, og jeg kommer ind og skal udredes, så fungerer det jo, og hvis det er alvorligt, er det helt perfekt,« siger Jeppe Handwerk. Men før folk bliver rigtig syge, er det offentlige sundhedsvæsen ikke ligefremt serviceminded.

»Du kan kun ringe til din læge mellem klokken otte og ni, og jeg tror, at der er mange, som går med symptomer, man nok skulle have undersøgt, men det er bare bøvlet at komme igennem. Så vi kigger selvfølgelig på, hvordan vi på den nemmeste måde og i høj kvalitet kan sikre, at du kan få dækket dine ønsker om behandling eller undersøgelse, når du har tid,« siger Jeppe Handwerk.

Tanken er at bruge Copenhagen Medicals erfaringer med lyntest og den digitale organisation, som blev udviklet til lejligheden. Hver bruger kan med en app opsøge de sundhedsydelser, som man nu hver især føler behov for.

»Hvis du ønsker at få tjekket nogle blodprøver, hvilket du ellers synes er bøvlet i almindelig arbejdstid, fordi du skal ringe til din læge mellem otte og ni og derefter booke en tid og vente på at komme til, så vil du kunne få det gjort med det samme her med hurtigt svar og rådgivning til, hvad blodprøverne rent faktisk siger,« forklarer Jeppe Handwerk og går i gang med eksempler.

På ganske få dage omdannede Copenhagen Medical Parken til et lyntestcenter, som åbnede 21. december 2020. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix (arkiv).

»Det kan være, at du går og er træt og ikke kan finde ud af hvorfor. Det kan være, at du har mistanke om, at du er blevet bidt af en flåt, og du synes, at du går og er træt hele tiden. Så kan vi køre blodprøver, og vi kan sætte dig i behandling og i hvert fald sikre, at det ikke er det,« siger han med henvisning til tbe-virus, som kan give betændelse i hjernen.

»Og vi kan helt nøgternt konstatere, at i Sverige sender man ikke sit barn i skole eller børnehave, hvis det ikke er tbe-vaccineret,« indskyder han om endnu en vaccineservice, som Copenhagen Medical kan levere, inden han fortsætter sin opremsning af prøver og helbredstjek, som han mener, der er efterspørgsel på.

»Det kan også være, at du er træt og går og har ondt i hovedet, men du har simpelthen ikke haft tid til at komme til din læge. Måske kunne vi så tage dit blodtryk, dit ekg, og sikre, at du ikke går rundt med for højt blodtryk, for det er jo en af de ting, som alt for mange danskere løber rundt med. Vi har selv været ude for det her i virksomheden, at vi har haft for højt blodtryk, fordi vi sover for lidt og arbejder for meget,« siger han.

»Og så er der de situationer, som mange af os hører om fra venner og familie. Hvor længe vil du vente i kø ved 1813 for at blive henvist til en røntgenundersøgelse, hvor du igen skal sidde i kø, inden du kan få svar på, om dit barn har brækket sin ankel? Vi kunne også tilbyde røntgentjek,« siger han.

»På samme måde kan vi se på, om de offentlige ct-scannere står stille om natten. Måske kan sådan nogle som os leje sig ind, så vi kan tilbyde totale helbredstjek,« tænker han højt.

Klamydiapas

Finansieringen af den slags fremtidsdrømme er på ingen måde på plads. Jeppe Handwerk understreger igen og igen under interviewet, at Copenhagen Medical ikke vil sælge sundhedsdata. Den enkelte dansker kommer selv til at eje sine sundhedsdata og kan dele dem, med hvem man vil. Finansieringen var heller ikke på plads, da Jeppe Handwerk i foråret 2020 pantsatte alt, hvad han ejede, og købte det første parti lyntest fra Sydkorea. I første omgang lavede Copenhagen Medical driveinlyntest i Bella Center med brugerbetaling, siden fulgte opgaver for det offentlige.

På samme måde er der flere muligheder i de ydelser, som Jeppe Handwerk drømmer om at levere i fremtiden. Nogle ydelser kan finansieres med brugerbetaling, andre gennem private sundhedsforsikringer, men han forestiller sig også, at det offentlige kunne have interesse i nogle af ydelserne, fordi der i det offentlige sundhedsvæsen er meget lidt fokus på forebyggende tiltag. For eksempel har sundhedsforskere længe talt om, at flere test af blodtryk og andet kan sikre, at folk kan tage sygdomme i opløbet og dermed ikke belaster et i forvejen presset sundhedsvæsen, som i fremtiden også skal håndtere et kraftigt stigende antal ældre.

Og så har Jeppe Handwerk et godt øje til kønssygdomme, og han har noteret sig, at det har Statens Serum Institut også.

»Hvis vi skal sådan noget som klamydia til livs, så kræver det en særlig indsats, og den får vi ikke bare ved at lægge mere arbejde ud til lægerne og sige, at nu skal I tage 500 patienter mere, for det kan de ikke. Så kan man tænke det her ind på en smartere digital måde?« spørger Jeppe Handwerk.

»Fra du ringer til din læge, til du står med et svar hånden, går der i værste fald fem dage. Det kan være, at vi kan gøre det på seks timer. Vi ser på, hvor det offentlige har et fokus i forvejen, og der er meget fokus på klamydia og kønssygdomme, så det er et af vores kernepunkter,« forklarer han.

»Kan vi lave det så digitalt, så de unge siger, at det her passer til os? Nu har vi prøvet alt det her med coronapas, men kan vi lave et scorepas? Så hvis du er ung og i byen, så kan det være, at du møder en sød pige eller dreng, så kan det være, at han eller hun spørger: ‘Er du blevet testet for klamydia, for der er så meget af det.’ ‘Og ja, det er jeg,’ kan du så sige. ‘Her er mit pas. Lad os lige swipe på, at vi kan gå hjem og have sex.’ Hvorfor ikke lave det så smart og nemt?« spørger Jeppe Handwerk.

»Hvordan kan det være, at vi stadig har så meget klamydia? Vi kan lave det smart, on demand, og vi kan lave det, så din egen familielæge ikke behøver at få det at vide, hvis det er en hindring for at blive testet. Så kan vi assistere med en ydelse og tage noget af den her trafik fra de praktiserende læger, så de kan bruge tiden på nogle meget vigtigere ting?« spørger Jeppe Handwerk, og hans svar er ja.

Men som nævnt er den endelige model er ikke på plads.

»Hvis vi skulle vente på, at alt var klar, ville vi aldrig komme i gang. Så nu går vi i gang, og så ser vi, hvor vi bedst kan være et supplement til det offentlige sundhedsvæsen,« siger Jeppe Handwerk.