Lynskifte giver K en chance

Det hurtige partilederskifte hos de konservative giver Lars Barfoed en reel mulighed for at overvinde partiets krise. Men hvis Barfoed skal hive partiet op over de nuværende 5-6 procent, skal han ryste sit image som grå og anonym politiker af sig og træde i karakter.

Lars Barfoed Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med en lynudskiftning på formandsposten og en klar ny arvtager kørt i stilling, ser de konservative ud til at have elimineret risikoen for en ny, blodig magtkamp i partiet. Det giver den ny konservative leder en reel chance for at vende partiets nuværende tillidskrise, vurderer Berlingske Tidendes politiske kommentator Thomas Larsen.

Lene Espersen smed i aftes kl. 19 håndklædet i ringen, og kort efter midnat annoncerede Brian Mikkelsen, at han ikke er kandidat til formandsposten – men i stedet peger på Barfoed. Dermed ligger magtovertagelsen for Barfoed lige for – om end folketingsgruppen formelt først udpeger en ny leder på et møde kl. 12 i dag.

Læs også: »Jeg overvejer stærkt at kandidere til posten«

Forløbet vasker tavlen tilstrækkeligt ren for Lars Barfoed:

- Det lynskifte, som sker nu i partiet, er et ekstremt vigtigt udgangspunkt for Lars Barfoed. Nu har han en reel chance for at overvinde krisen, også i løbet af kort tid. For de konservative er det helt afgørende, at det er lykkedes at styre uden om en blodig og langstrakt krig om formandsposten. Havde man ikke været i stand til at få en hurtig afgørelse, ville det efter min bedste vurdering have været fuldstændigt ødelæggende for partiet. Der er lykkedes, efter natlige samtaler mellem Brian Mikkelsen og Lars Barfoed, at få afværget en konfrontation og den totale nedtur for partiet, siger Thomas Larsen.

Han siger, at Brian Mikkelsen til gengæld for ikke at stille op som partiformand, har fået lovning på, at han fortsat skal spille en nøglerolle i partiet.

- Der er sket en magtdeling mellem Brian Mikkelsen og Lars Barfoed. Brian var under massivt pres for at stille op, men ønskede det nok ikke for alvor selv, og han ønskede ikke at komme ud i et kampvalg. Det afgørende for ham, er at blive en del af den nye ledelseskonstellation i partiet. Som det ser ud ny, vil han fortsat have en rolle som en af de helt afgørende kuglestøbere og strateger i partiet, siger Thomas Larsen.

Læs også: Vælgerne vrager Lars Barfoed

Billedserie: Den reformivrige provokatør

Der venter en kolossal opgave forude for Lars Barfoed, som overtager et parti, der i øjeblikket ligger på en vælgertilslutning på 5-6 procent.

- Når jeg taler om, at Barfoed måske kan overvinde krisen, så kan jeg ikke på nogen måde se, at de kan komme op på deres normale niveau på omkring 10 procent inden det næste valg. Det er udelukket, men der er en chance for at Barfoed kan skaffe ro i partiet, det bliver helt afgørende, og der er også en rimeligt stor chance for at han kan nå at manifestere sig selv - også i regeringens store offensiv for at afskaffe efterlønnen.

Men i dag viser en Gallup-måling, at selv med Barfoed som konservativ leder vil partiet stadig kun få ca. 5 procent af stemmerne. Hvad siger det dig?

Forventningerne til ham er uhyre små – men det kan både være godt og skidt. Det er selvfølgelig katastrofalt for Barfoed, hvis han ikke på meget kort tid formår at være den rette mand. Men han har alle chancer for at overraske positivt. Men for at overraske, skal Lars Barfoed vise nye sider af sig selv og træde mere i karakter:

- Den helt store udfordring for Barfoed er, at han ekstremt hurtigt skal få kastet sit blege, grå image af sig og overbevise danskerne om, at han er en fuldblodspolitiker og en lederskikkelse - ikke bare en grå, anonym embedsmand. Det er en stor udfordring, for han har ikke tidligere været ret god til at profilere sig selv. I de næste dage vil hele medieverdenen have fokus på ham, det skal han udnytte til at vise sig som person og politiker. Men han har kun et skud i bøssen til at gøre det, fordi der er så kort tid til næste valg.