Lyngbys ældre betaler formue for små værelser

Ældre betaler mere om måneden for et kammer med toilet på gangen end en luksuslejlighed ved havnefronten i København koster pr. kvadratmeter.

Op til 255 kroner pr. kvadratmeter. Det er hvad de ældre i Lyngby-Taarbæk må betale i husleje for de små kamre, mange af dem bor på i kommunens plejehjem.

Og det er rigtig mange penge for et lille værelse med bad og toilet på gangen, mener flere pårørende, som har henvendt sig efter Berlingske Tidendes omtale af forholdene for de ældre i Lyngby-Taarbæk.

En af dem er Tom Lisborg. Hans bedstemor, Evelyn Lisborg på 96 år, måtte tidligere i år betale 2.552 kroner om måneden i husleje for en ventebolig på plejecentret Baunehøj. Evelyn Lisborg boede i syv måneder i et 10-12 kvm. stort værelse på Baunehøjs afd. B, inden hun i september blev tildelt en af kommunens bedste – og største boliger i Virumgård.

»Det er mange penge for et værelse, hvor der er 30 meter til toilettet,« siger Tom Lisborg.

Han har beregnet, at den husleje, hans mormor betalte for sit lille værelse uden bad og toilet, svarer til, at en beboer i en lejlighed på 70 kvm. skulle betale 17.800 kr. om måneden. Det prisniveau, er væsentligt højere end en luksuslejlighed med vandudsigt i Tuborg Havn eller ved Langelinie.

Tom Lisborgs bedstemor betaler nu knapt 7.000 kr. for sin nye bolig på 34 kvm. plus fællesarealer. Dertil kommer udgifter på knapt 4.700 kroner for mad, drikkevarer og vask.

»Kommunen siger, at det er på grund af økonomien, at der er for få ordentlige plejeboliger i Lyngby-Taarbæk. Men med de priser må de ældre da selv betale for alle omkostninger,« mener Tom Lisborg.

Dyr mad
Men det er ikke rigtigt, siger kommunens socialudvalgsformand, Jørn Moos (K).

»Vores plejeboliger er en dyr omgang. Vi bruger 440 mio. kroner på ældrepleje om året i kommunen,« siger han.

Moos påpeger, at huslejen for værelserne på Baunehøj også inkluderer vand, varme og elektricitet. Og prisen omfatter også betaling for de fælles toiletter og badeværelser på gangen, spisebordene på gangen og den dagligstue, der er indrettet i et indhak til fællesgangen. Baunehøj er et kommunalt plejecenter.

»Hovedparten af vore ældre bor i almennyttige boliger, hvor boligselskabet sørger for driften. Og de ældre betaleren husleje, der svarer til udgifterne,« siger han.

Flere pårørende har over for Berlingske peget på, at udgiften til mad er høj, og at standarden er under lavmålet. En pårørende fra plejecentret Solgården betegner direkte maden som »ussel«.

Kommunen har netop hævet prisen for forplejning til 3.548 kr. om måneden, fordi priserne er steget.

»Tidligere tabte vi penge på ordningen«, siger Jørn Moos.

Han fremhæver, at kommunens socialudvalg hver eneste måned diskuterer madens standard, og at der er lige så mange tilfredse pensionister, som der er utilfredse.